Видано нову книгу Михайла Жванецького - збірку оповідань "Одеса"

До нової збірки увійшли 112 мініатюр, написаних за більш ніж шістдесят років творчості письменника.

27 серпня в Одесі презентували нову книгу Михайла Михайловича Жванецького. Першим виданням, підготовленим після смерті письменника, стала збірка оповідань про його рідне місто.

Книгу видав одеський бізнесмен і меценат Андрій Ставніцер. У 2018 році Ставніцер вже випускав збірку Жванецького – тоді книгу "Сонце. Море. Аркадія" сам автор презентував в Одеському Зеленому театрі. 

До нової збірки "Одеса" увійшли 112 мініатюр, написаних за більш ніж шістдесят років творчості.

"Усе, що мені притаманне: мова, гумор, характер, афоризми, всі мої крики, вигуки, все, що я створюю і видаю, – з життя Одеси", – зізнавався Жванецький.

Збірник склала дружина автора, Наталя. Їй же належить ідея оформлення обкладинки: контур фігури, що переходить у класичну одеську арку, Наталя змалювала з фотографії Михал Михалича. Ескіз Наталії Михайло Рева перетворив на фінальну графічну ілюстрацію, яка надрукована на обкладинці книги. Слово "Одеса" на обкладинці написано рукою Жванецького. 

Михайло Рева, друг родини Жванецького, також створив унікальні ілюстрації для внутрішнього наповнення книги. 

За словами Андрія Ставніцера, видати другу книгу Михал Михалича його мотивувало бажання примножити та зберегти пам'ять про великого письменника.

"Я вдячний долі, що зміг взяти участь у цій неоціненній справі. Ми ніколи не забудемо Жванецького, який створив наші характери, який створив образ Одеси в головах усього світу, який знав все про всіх і ніколи не шкодував для нас цієї мудрості", – написав Ставніцер у передмові збірки.

Планований тираж збірки - 10 000 примірників. Ціна однієї книги залежатиме від обсягу замовлення: менше ніж 100 примірників - 400 гривень за кожен, понад 100 примірників – 350 гривень. Усі отримані від продажу гроші сім'я Жванецького передасть на реалізацію соціального або благодійного проекту, який збереже пам'ять про письменника в Одесі. 

Передзамовлення книги відкрито на сайті odessabook.live.

Презентація збірки відбувалася в одному з найулюбленіших ресторанів Жванецького в Одесі – "Дачі". Партнерами вечора були одеські компанії "Вина Гулієвих", "Шабо", "Престиж-груп".

Михайло Жванецький: коротка біографія

Михайло Жванецький народився у 1934 році. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту, працював інженером-механіком підйомно-транспортного обладнання в порту Одеси. У вільний час писав естрадні мініатюри.

У 1964 році був запрошений в Ленінградський театр мініатюр Аркадія Райкіна. Писав для Райкіна монологи, багато фраз з яких пішли в народ. Згодом разом з Романом Карцевим і Віктором Ільченком створив Одеський театр мініатюр.

У 1988 році став художнім керівником Московського театру мініатюр. Багато років виступав із сольними концертними програмами, створив свій унікальний жанр автора-виконавця. Стиль Жванецького-письменника теж унікальний - його інтонації чутні під час читання його книг.

Помер у 2020 році. За життя було видано дванадцять книг Жванецького.