Привіт і прощавай, розчарування!

Думка

Передноворічна пора і саме свято Нового року - період непохитної віри у власні сили й у дива, до яких залишається лише дотягнутися рукою. Але чи не перетвориться ця казка на гарбуз у постноворічній реальності?

Вважається, що загадані в новорічну ніч бажання - сильніші від різних щоденних афірмацій. Зізнавайтеся, хто з вас не грішив вірою в те, що задумане і вимовлене про себе все найзаповітніше в Новий рік обов'язково збудеться? Тут хочеться одразу ж вказати на деякі моменти.

По-перше, ніщо жадане не прийде за помахом чарівної палички. За цим повинна стояти ваша робота, і нерідко не найлегша - йдеться і про пряме значення слова "робота", і про зусилля над собою, про трансформацію, в першу чергу - внутрішню. Наприклад, ви поставили собі за мету в цьому році купити авто. І, здається, все прорахували у фінансовому плані. Але у кого з нас не було форс-мажорів, через які доводиться стримати запал у грошових заощадженнях на мрію? Тому відмовтеся від непотрібних витрат (так, спочатку це нелегко, але ви спробуйте), а за рахунок цих зекономлених коштів створіть собі фінансову подушку безпеки. Повірте, вона вас виручить у чорний день.

По-перше, ніщо жадане не прийде за помахом чарівної палички. За цим повинна стояти ваша робота, і нерідко не найлегша

По-друге, ставте перед собою реальні цілі й терміни. Звичайно ж, ніхто вам не заважає мріяти про щось більше, але все ж щоб уникнути повного розчарування тверезо оцінюйте свої сили та можливості. Наприклад, ви хотіли б скинути 20 зайвих кілограмів за місяць-півтора. Саме бажання цілком нормальне, а ось терміни - ударні, ваш організм може не подужати таке навантаження. 

По-третє, працювати над здійсненням мрії потрібно не лише напередодні Нового року або місяць після нього. Це цілеспрямована, іноді безперервна і часто нелегка праця. Тут системність відіграє не останню роль, тому доведеться відмовитися від свого імпульсивного "я" і стати організованішими й стриманішими. 

Здавалося б, прекрасна історія про те, що "під Новий рік що не забажається — все завжди станеться, все завжди збувається". Але чому ж тоді багатьох після цього свята "накриває"? Пригнічений стан, почуття нереалізованості, нестача фінансів - противні супутники деяких людей після новорічних веселощів. 

Це відбувається з низки причин: 

  • у кінці грудня-початку січня ми відчули безліч позитивних емоцій - отримували й віддавали подарунки, зустрічалися з друзями та рідними, відпочивали від роботи. Після цього закономірно настало емоційне вигорання. Тому плануйте активний відпочинок і спілкування тільки зі "своїми" людьми;
  • у всьому винні "наполеонівські" плани: ви загадали занадто багато або взагалі нереальне. Тут пам'ятайте просте правило: до більшого - маленькими кроками. Тверезо оцінюйте свої можливості, щоб уникнути розчарування. Адже невиконані бажання - важкий емоційний вантаж;
  • неправильні мрії. Ніколи не загадуйте абсурдні бажання, наприклад, "Хочу знайти мільйон доларів" або "Хочу отримати у спадок від невідомої людини квартиру в Києві";
  • непослідовність у своїх бажаннях. Розпишіть покроково своє бажання, кожен виконаний крок викреслюйте. Так ви після кожного такого "ривка" будете відчувати наповненість й емоційне задоволення. 

Пригнічений стан, почуття нереалізованості, нестача фінансів - противні супутники деяких людей після новорічних веселощів

І наостанок: напевно, недарма існує таке поняття (необґрунтоване науково) як "блакитний понеділок" - третій понеділок січня, більш відомий як "найбільш депресивний день у році" (у 2022-му він припадає на 17-е число). Формула Арналя, за якою визначають найбільш депресивний день, виведена на основі таких показників як борг, зарплата, погода, час від Різдва, невиконання даних собі новорічних обіцянок, низький рівень мотивації та відчуття необхідності діяти. Як бачимо, і тут наші бажання й обіцянки на Новий Рік зіграли злий жарт. 

Тому для того, щоб цьогоріч ваше бажання нарешті збулося, підготуйте для цього все необхідне, створіть міцну основу. Як кажуть, щоб виграти в лотерею, треба хоча б купити квиток. Все у ваших руках! 

Ольга Робейко