У Кабміні розповіли, скільки років потрібно на реінтеграцію Донбасу

Він навів приклад Хорватії, де 25 років тому закінчилася війна, а, зокрема, розмінування триватиме до 2026 року.

На реінтеграцію окупованих територій сходу України потрібно щонайменше 25 років.

Таку думку в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня» висловив віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Читайте такожСтрах і тортури. Чи будуть покарані кати найстрашнішої тюрми "ДНР" - Ізоляції

«Коли відбудеться деокупація — тим або іншим шляхом, ми однак продовжимо працювати з населенням, щоб ці території повноцінно ввійшли у правове поле України, і найголовніше — в її ментальне поле», - сказав він і додав:

«Так, я продовжую стверджувати, що повноцінна реінтеграція — це, щонайменше, 25 років, щонайменше — одне покоління. Це моє переконання».

Він навів приклад Хорватії, де 25 років тому закінчилася війна, а, зокрема, розмінування триватиме до 2026 року.

Віце-прем'єр наголосив: твердження, що реінтегрувати нині окуповані території можливо за рік-два, — «це від нерозуміння». «Відновлення конституційного ладу — так, можливе», - додав він.

Деокупація Донбасу та Криму: що було раніше

  • 27 лютого голова фракції «Голос» Сергій Рахманін представив "план деокупації Донбасу і Криму" – альтернативу Мінським угодам, яка, на думку депутатів від "Голосу", має допомогти "добитися миру на українських умовах", нагадує видання. 
  • Раніше віце-прем'єр Резніков заявив, що влада хоче створення міжнародного майданчика для переговорів про деокупацію Криму, але не може прогнозувати, коли вона з'явиться і в якому форматі.
  • Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що війну на Донбасі можна завершити в будь-який день, але свою частину шляху до миру повинна пройти і Росія.