У Генштабі ЗСУ розповіли про хід операції зі звільнення Сєвєродонецька сім років тому

22 липня 2014 року підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії та добровольчих батальйонів завдали ударів по збройних окупаційних силах РФ з двох боків.

Сьогодні, 22 липня, відзначається сьома річниця звільнення міста Сєвєродонецьк в Луганській області від російських окупантів.

У повідомленні на Facebook-сторінці Генштабу ЗСУ розповіли про хід операції з визволення міста.

"У травні 2014 року Сєвєродонецьк тимчасово окупували збройні формування РФ. Понад два місяця вони тероризували місцеве населення, продовжуючи попередні столітні традиції терору та смерті, притаманні московським терористам-вбивцям", - йдеться в повідомленні.

У Генштабі відзначили, що у липні 2014 року сили АТО сектору "А" розпочали операцію з визволення Лисичансько-Сєвєродонецької агломерації. Після Рубіжного настала черга Сєвєродонецька.

22 липня 2014 року підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії України та добровольчих батальйонів завдали ударів по збройним окупаційним силам РФ з двох боків.

Читайте такожУ Сєвєродонецьку бойовик "ЛНР" намагався підірвати автомобіль військового спеціаліста

У другій половині дня дві колони сил АТО – одна з боку Старої Краснянки, а друга з Варварівки – увійшли в Сєвєродонецьк. Під час короткої, але запеклої перестрілки із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів, важкої бронетехніки і авіації українські війська визволили місто.

"Російські окупанти починають втікати: спочатку по одному, а потім масово. У місто заходить Національна гвардія і батальйон Чернігів. Місцеві жителі зустрічають їх українськими прапорами. Люди організовують мітинг на честь визволення міста від терористів. Над Сєверодонецьком підіймають український прапор. На одному з об'єктів силовики знаходять тіла двох розстріляних українців і звільняють чотирьох заручників, яких катували росіяни", - пригадали військові.

Під час звільнення міста військовослужбовці НГУ натрапили на арсенал зброї бойовиків, відбили у терористів БРДМ (виробництва СРСР), гаубицю Д-30 (виробництва СРСР), понад 50 кг пластиду, 15 фугасних снарядів, понад 3 тисячі боєприпасів, 17 пострілів від протитанкового гранатомета, засоби зв'язку і радіостанції збройних формувань РФ.

"Відчувши під час окупації на собі всі принади "московітського світу" (вбивства, грабунки, мародерство), Сєверодонецьк з епіцентру "кремлівських окупантів" після визволення стає не тільки містом, де розташована Луганська обласна військово-цивільна адміністрація, але й містом української Луганщини. Щороку у липні місцеві мешканці, а з ними й вся Україна, радіють і святкують день, коли військові врятували українські міста від терористів. Українська армія й надалі готова до захисту українських територій від агресора", - наголосили у Генштабі.

Вас також можуть зацікавити новини