Тихановська прокоментувала можливу силову "допомогу" Путіна Лукашенку

Опозиціонерка впевнена, що протести в Білорусі – проблеми Білорусі.

Лідер об’єднаної опозиції Світлана Тихановська каже, що ніяких підстав для військової допомоги Лукашенку з боку Росії не буде.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

Вона зауважила, що в Білорусі – мирні протести, проте не виключила провокацій від чинної влади.

«Я не думаю, що Володимир Путін може промовити слова, які нічого не значать. Але ми розуміємо, що приводу для введення якої-небудь «допомоги», ОМОНу або ще когось не буде. Бо в нас суто мирні протести, ніхто з білоруських людей не хоче силового вирішення питань. Ми розуміємо, що можуть бути такі приховані провокації з боку влади, щоб дати поштовх, щоб люди розчарувались, щоб силу почати застосовувати. Але це все провокації, білоруси не хочуть ніяких силових методів», – сказала вона.

За словами Тихановської, «причин для допомоги у вигляді якихось силових рішень з боку Росії немає».

«Це наша внутрішня проблема, внутрішні питання, яке білоруси обов'язково вирішать за білоруськими правилами», – наголосила політик.

Що було раніше

Путін підтвердив формування у Росії резерву силовиків на прохання Олександра Лукашенка. Правоохоронні органи РФ хочуть задіяти для придушення демонстрацій у разі посилення протестного руху.

«Але ми домовились також, що він не буде використаний доти, доки ситуація не буде виходити з-під контролю», і доки «екстремістські елементи», «прикриваючись політичними гаслами, не перейдуть певні межі, не приступлять просто до розбою, не почнуть підпалювати автомобілі, будинки, банки, не намагатимуться захоплювати адміністративні будівлі тощо», – заявив в інтерв’ю Россия 24 Путін.

У відповідь Координаційна рада опозиції заявила, що вважає недопустимим формування на території РФ або іншої держави озброєних угрупувань для використання на території Білорусі: це суперечить міжнародному праву і консолідованій позиції білоруського народу.

Що відбувається у Білорусі: хронологія протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати. Європейський Союз не визнає результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".