Столтенберг застеріг Росію від атак на лінії поставок зброї Україні

Столтенберг попередив Кремль, що напад на лінії поставок за межами України призведе до спрацювання ст. 5.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив Росію, що напад на лінії поставок країн-союзників, що підтримують Україну зброєю і боєприпасами, стане небезпечною ескалацією війни.

Цю заяву Столтенберг зробив в інтерв'ю CBC News. Він зазначив, що союзники допомагають Україні відстоювати своє право на самооборону, яке закріплене у статуті ООН.

"Росія є агресором, а Україна захищається. Якщо буде який-небудь напад на будь-яку країну НАТО, територію НАТО, це призведе до спрацювання ст. 5", - попередив Столтенберг.

"Я абсолютно переконаний, що президент Путін знає про це, і ми усуваємо всі підстави для прорахунків, нерозуміння нашого зобов'язання захищати кожен дюйм території НАТО", - пояснив генсек НАТО.

Видання зазначає, що деякі в розвідувальному співтоваристві США побоюються, що Москва може спробувати перекрити потік зброї, що йде в Україну, або за допомогою авіаударів, або за допомогою далекобійної артилерії. Зброя, що надходить із Заходу, вивантажується в прикордонних країнах, таких як Польща, а потім відправляється по суші.

Столтенберг сказав, що існує чітка відмінність між лініями поставок всередині України і тими, які працюють за її межами.

"В Україні йде війна, і, звичайно, лінії постачання всередині України можуть бути атаковані", — сказав він, додавши, що якщо такі поставки будуть атаковані за межами України, то "це було б нападом на НАТО".

Також Столтенберг сказав, що послання НАТО Росії полягає в тому, що "вони повинні покласти край війні, що ми будемо продовжувати підтримувати Україну і що ми продовжуємо вводити безпрецедентні санкції".

Довідка УНІАН. Стаття 5 - це положення про самооборону в установчому договорі НАТО, в якому говориться, що напад на одного члена Альянсу є нападом на всі його 30 країн-членів.

Вас також можуть зацікавити новини: