Лукашенко відреагував на масові страйки в Білорусі

По всій Білорусі вже кілька днів активно протестують трудові колективи.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відреагував на масові страйки на підприємствах країни, заявивши, що вони можуть негативно позначитися на їх майбутній роботі.

Про це Лукашенко заявив на нараді з будівельниками в п'ятницю, пише держагентство "Белта". Він також спростував інформацію про свій виїзд за кордон. "Я поки живий і не за кордоном", - сказав він.

Лукашенко стверджує, що під час пандемії коронавірусу заборонив звільняти робітників, а зараз в країні нібито намагаються "розгойдати трудові колективи".

Читайте також "Чоловіки вили від побиття": звільнені учасники протестів розповіли про жахи в СІЗО Мінська (фоторепортаж, відео)

Як приклад наслідків страйків він привів підприємство "Білоруськалій". "Якщо вони застрайкують на два дні, то конкуренти - росіяни і канадці - перехрестяться. І швиденько на ринок поставлять те, що вони хочуть поставити", - сказав він.

Аналогічну заяву він зробив і щодо машинобудівної галузі.

"Заради бога. Ви сьогодні не зробите 10 тракторів, які не поставите на ринок, завтра німці приїдуть з американцями, привезуть свою техніку росіяни. Теж перехрестяться", - вважає Лукашенко, стверджуючи, що якщо виробництво зараз зупиниться, то воно ніколи не розкрутиться знову.

"Людям треба це пояснити: хочете - страйкуйте, хочете працювати - працюйте", - додав він.

Страйк у Білорусі: що відбувається

  • Страйк почався ближче до полудня 11 серпня.
  • До нього приєдналися робітники низки підприємств Мінська та інших міст.
  • Згодом стало відомо про розгін силовиками людей, які зібралися на прохідній одного з заводів.
  • У той же день до страйку приєдналися нові підприємства. Протести робітників тривають в країні вже кілька днів і охопили різні куточки Білорусі.
  • Напередодні голова Ради Республіки Національних зборів Білорусі Наталія Качанова заявила, що президент Олександр Лукашенко "почув думку трудових колективів" і доручив розібратися з усіма фактами затримань на протестних акціях.
  • Сьогодні страйк пройде в Мінському метрополітені.