У G7 закликали Росію відвести війська від України – спільна заява міністрів

Невиправдане зосередження Росією збройних сил є викликом глобальній безпеці і міжнародному порядку, йдеться в документі.

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) опублікували в суботу спільну заяву щодо ситуації між Україною та Росією.

Як передає "Голос Америки", вони закликали Росію "обрати шлях дипломатії, знизити напруженість, істотно відвести збройні сили від кордонів України і повністю дотримуватися міжнародних зобов'язань".

Неспровоковане і невиправдане зосередження Росією збройних сил, що стало найбільшим військовим розгортанням на європейському континенті з часів закінчення "холодної війни", є викликом глобальної безпеки і міжнародному порядку, заявили міністри.

"У якості першого кроку ми очікуємо, що Росія здійснить оголошене скорочення своєї військової активності вздовж кордонів України. Ми не бачили доказів цього скорочення", - йдеться в заяві.

"Ми взяли до відома останні заяви Росії про те, що вона готова до дипломатичної взаємодії. Ми підкреслюємо наше зобов'язання по відношенню до Росії вести діалог з питань, що становлять взаємний інтерес, таким як європейська безпека, зниження ризиків, прозорість, зміцнення довіри і контроль над озброєннями. Ми також підтверджуємо нашу прихильність пошуку мирного і дипломатичного вирішення нинішньої кризи і закликаємо Росію прийняти пропозицію про діалог в рамках Діалогу зі стратегічної стабільності між США і Росією, Ради Росія - НАТО і ОБСЄ", - йдеться в заяві.

Заяву підписали міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, а також верховний представник Європейського Союзу.

Загострення на Донбасі: що відомо

В останні дні російські окупаційні сили почали масовані обстріли позицій ЗСУ на Донбасі із застосуванням важкої артилерії та іншого забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

За даними української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін, на Донбасі окупанти розмістили понад 200 одиниць військової техніки з порушенням Мінських домовленостей.

Вас також можуть зацікавити новини: