США засудили рішення Гонконгу щодо відстрочки парламентських виборів

Помпео зазначив, що якщо влада Гонконгу не перегляне своє рішення, то він "продовжить свій шлях до того, щоб стати ще одним комуністичним містом Китаю".

Сполучені Штати засудили рішення уряду Гонконгу відстрочити на рік вибори до місцевого парламенту, заплановані на 6 вересня.

Офіційну заява зробив Держсекретар США Майк Помпео.

Читайте такОЖПомпео прибув у Данію для обговорення ситуації з "Північним потоком-2" (відео)

У повідомленні наголошується, що немає жодних вагомих підстав для такої тривалої затримки.

"Ймовірно, Гонконг більше ніколи не зможе проголосувати - ні за що, ні за кого. Ця сумнівна акція підтверджує, що Пекін не має наміру дотримуватися зобов'язань, які він взяв на себе перед населенням Гонконгу та Великобританією", - заявили в Держдепартаменті.

Помпео зазначає, що якщо влада Гонконгу не перегляне своє рішення, то він "продовжить свій шлях до того, щоб стати ще одним комуністичним містом Китаю".

Хронологія подій

З 2019 року в місті проходять масові акції протесту у відповідь на дії китайської влади щодо обмеження автономії Гонконгу. Після початку епідемії вони практично припинилися. Китайська влада нещодавно прийняли закон про національну безпеку, який опозиція і кілька країн Заходу, включаючи США, розглядають як такий, що порушує домовленості про автономію Гонконгу.

В останні дні число нових виявлених випадків захворювання в місті за добу перевищує 100. Населення Гонконгу становить понад 7,5 млн осіб.

31 липня 2020 року влада Гонконгу оголосила про перенесення призначених на вересень виборів до законодавчих зборів. Призначена Пекіном керівник Гонконгу Керрі Лам заявила, що це рішення прийнято через зростання числа інфікованих коронавірусом. Голосування перенесено на рік - на вересень 2021 року.