Сталінські методи: в ЄС прокоментували викрадення Колесникової в Мінську

Міністр закордонних справ Литви порівняв ситуацію в Білорусі зі сталінським терором.

В Євросоюзі прокоментували викрадення низки опозиційних лідерів в Мінську. Серед викрадених - член президії Координаційної ради Марія Колесникова.

Читайте також Всіх в армію: у Білорусі почали призов військовослужбовців запасу 

Як повідомляє TUT.by, на зникнення опозиційного лідера відреагував верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Євросоюзу Жозеп Борель.

«Довільні арешти і викрадення людей за політичними мотивами в Білорусі, в тому числі жорстокі дії сьогодні вранці щодо Андрія Єгорова, Ірини Сухій і Марії Колесникової, неприпустимі. Влада має припинити залякувати громадян і порушувати власні закони і зобов'язання», - зазначив він.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Лінас Антанас Лінкявічюс порівняв ситуацію в Білорусі зі сталінським терором.

«Замість того, щоб спілкуватися з жителями Білорусі,влада, що йде, намагається цинічно усувати по одному. Викрадення Колесникової в Мінську - ганьба. У 21 столітті застосовуються сталінські методи НКВС. Вона має бути негайно звільнена», - заявив він.

Викрадення Колесникової: що відомо

  • За словами очевидців, сьогодні близько 10:05 невідомі посадили Марію Колесникову в мікроавтобус з написом «Зв'язок» і відвезли в невідомому напрямку.
  • Прес-секретар Координаційної ради Антон Родненков сказав, що Марія була одна в центрі міста у справах. Про її зникнення Роднєнков дізнався від ЗМІ, і став з'ясовувати, де знаходиться Марія. Об 11:00 телефон Роднєнкова також став недоступний.
  • З'явилася також інформація про затримання члена Координаційної ради опозиції Андрія Єгорова. Напередодні під час протестних акцій затримана і керівник громадського екологічного об'єднання "Екодім" Ірина Сухий.
  • Мінська міліція заявляє, що не затримувала Марію Колесникову. Офіційний представник МВС республіки Ольга Чемоданова заявила, що поки нічого не може повідомити про імовірне затримання члена президії КС.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багато хто з них при затриманні і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі. 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією. 6 вересня в Білорусі пройшов "Марш єдності", в якому взяли участь понад 100 тис. Чоловік.