Бої у Нагірному Карабасі: конфліктолог розповіла, чим ситуація в регіоні відрізняється від війни на Донбасі

У Вірменії та Азербайджані - політично-міжетнічний конфлікт, каже експерт.

Ситуація, що складається в Нагірному Карабасі, де конфліктують Азербайджан та Вірменія, не схожа на Донбас, оскільки у першому випадку прослідковується чіткий політично-міжетнічний конфлікт.

Таку думку висловила конфліктолог Ірина Ейгельсон, передає "Громадське радіо".

"Що може спричиняти порівняння, то це питання окупації, але тут треба розуміти, що сам Нагірний Карабах населений переважно вірменами вже досить тривалий час. Це і відрізняє дуже сильно цю ситуацію від ситуації на Донбасі", - пояснила експерт.

Читайте такожВірменія та Азербайджан відновили бої в районі Нагірного Карабаху

Вона уточнила, що у випадку Карабаху ситуація інша: вона сягає корінням у минуле століття.

"Інше питання - ця територія, яка є невизнаною Нагірно-Карабаською Республікою, є історично азербайджанською і тому тут, хто, кого, коли окупував зовсім не порівняно на мою  думку з Донбасом", - каже Ейгельсон.

Загострення у Нагірному Карабасі: що відбулося

Що відомо про війну за Нагірний Карабах

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.