Українці, переселені у 1944-46 роках з Холмщини, Підляшшя та інших етнічних територій, які нині перебувають у складі Польщі, вимагають надання їм статусу депортованого народу, відшкодування моральних і матеріальних збитків, а також вирішення питань щодо перепоховання жертв політичних репресій на території Польщі та спрощення перетину кордону для цих категорій громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в ухвалі всеукраїнських зборів громадської організації «Конгрес українців Холмщини і Підляшшя», що відбулися у Рівному.

Відповідне звернення учасники всеукраїнських зборів адресували Президенту України Віктору ЯНУКОВИЧУ, голові Верховної Ради України Володимиру ЛИТВИНУ, генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну ЯГЛАНДУ та керівнику Харківської правозахисної організації Євгену ЗАХАРОВУ.

Відео дня

У зборах взяли участь представники осередків Конгресу з багатьох областей України, представники місцевої влади та громадськості. Перед початком заходу відбулася панахида в пам’ять жертв політичних репресій та покладання вінка до пам’ятника вихідцям з Холмщини і Підляшшя, які загинули під час трагічних подій, пов’язаних з їх депортацією в Україну.

Як заявив голова Конгресу Олександр БОРОВИК, настав час активної боротьби за права депортованих людей і відшкодування їм моральних і матеріальних збитків, за відновлення історичної правди та справедливості. А для цього, за його словами, слід створити партію, зареєструвавши її первинні осередки не менш, ніж у 13 областях України.

О.БОРОВИК повідомив, щІ відповідну роботу уже розпочато. Орієнтовна назва майбутньої партії – Конгрес Депортованих Українців (КДУ).

Довідка УНІАН. Згідно з угодою між урядом УРСР та Польським комітетом національного визволення, до України у 1944-46 роках було депортовано майже 500 тисяч осіб українського походження з території Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Надсяння. Переселення супроводжувалось насиллям і злочинами по відношенню до цих українців з боку комуністичної влади та польських збройних формувань.

В угоді акція кваліфікувалась як добровільна евакуація населення, а переселенцям на новому місці в Радянській Україні обіцяли компенсацію землі, але не менше, ніж 15 гектарів на сім’ю. Однак у людей фактично відібрали в колгоспи більшість з того майна і худоби, яке вони встигли вивезти з собою.

За свідченнями архівних документів, українські переселенці залишили у Польщі 102 тисячі господарств, 461 тисячу гектарів орної землі, покинули майже 90 тисяч житлових та 160 тисяч господарських будинків, оцінених на суму 615,8 млн. злотих. Вони ж залишили засіяними зерновими культурами 165,7 тис. гектарів землі та здали на потреби Червоної Армії майна та продуктів на суму понад 17 млн. злотих.