Як зрозуміти, що ви не помилилися
- зріз гладкий і навіть глянцевий на вигляд, хоча повинен світитися цукровими крупинками;
- якщо розкришити м`якоть в склянку з водою, то вода стане рожевою або червоною, здоровий кавун зробить рідину просто каламутною;
- м`якоть бліда з товстими прожилками;
- якщо при стисненні кавун не тріщить, але на вигляд зрілий, значить, дозрів він не без чужої "допомоги".
Здоровий смугастий. Як зрозуміти, що ви не помилилися
Перший показник природної стиглості кавуна - суха плодоніжка (хвостик на верхівці плоду). Кавуниця(слід від квітки на нижньому "полюсі" плоду) - лише анатомічний дефект квітки, із стиглістю він ніяк не пов`язаний.
Вважається, що стиглий кавун повинен дзвеніти, якщо по ньому поплескати долонею. Насправді звук залежить від того, розм`якшилася всередині м`якоть чи ні. Якраз зелений плід і дзвенітиме, а стиглий кавун повинен бути глухим.
Тріск, який видає кавун, якщо його стиснути руками, - хороша ознака. Такий товар можна сміливо купувати.
Земляна пляма внизу збоку, бажано, повинна бути жовтою, а не білою.
І останнє. Стиглий кавун можна легко подряпати - провівши по ньому нігтем, ви без проблем знімете верхній шар шкірки.