Розповідаємо, що лікували кетчупом, і як діє соус на ШКТ насправді.
Виявляється, популярний нині томатний соус - кетчуп - у XIX столітті продавали в аптеках і позиціонували його як лікарський засіб. Принаймні таким його вважав один американський лікар. Чому кетчуп був ліками, і чи допомагав він насправді - давайте розберемося.
У першій половині XIX століття американський лікар зі штату Огайо Джон Кук Беннетт "придумав" ліки для лікування низки проблем. Ними виявився томатний соус - кетчуп - який, за запевненнями лікаря, допомагав від таких захворювань:
Лікар виявив, що помідори містять антиоксидант - лікопін, який надає плодам червоного кольору, а заразом допомагає боротися з діареєю та іншими перерахованими вище хворобами. Причому, в оброблених помідорах, тобто, в кетчупі, лікопіну більше, ніж у сирих. Тому, починаючи з 30-х років, соус стали продавати як ліки в аптеках - як у рідкому вигляді, так і таблетках.
Істина в цьому всьому, звісно, була: лікопін дійсно корисний для здоров'я, але, на жаль, не для лікування вищезазначених хвороб. І в 50-х роках XIX століття в цю історію втрутилася американська влада, оскільки "ліки" почали підробляти. Спритні підприємці заявляли, що їхній засіб здатен навіть вилікувати цингу та зростити кістки. Звісно, кетчуп цих властивостей не мав, і його, як ліки, заборонили.
З XX століття кетчуп стали просто вживати як смачний соус. Але в разі діареї його їсти не радять - томати подразнюють слизову оболонку кишківника і можуть погіршити стан.
Нагадаємо, ми також розповідали, чому раніше не їли помідори і навіть вважали їх "вбивцями".