Ківі - поживний кисло-солодкий фрукт, який має вражаючі властивості.
Ківі - смачний і поживний фрукт, який подобається багатьом. Користь ківі незаперечна, адже його регулярне вживання допомагає зміцнити імунітет, знизити ризик серцевих захворювань і поліпшити травлення.
Любителі цього фрукта поділилися на два табори - одні стверджують, що шкірку не потрібно знімати перед вживанням, а достатньо лише добре вимити, а інші наполягають на тому, що фрукт чистити обов'язково. Розберемося, як правильно їсти ківі - зі шкіркою чи без.
Неочищений ківі не у всіх викликає апетит. Нутриціологиня Еріка Джулсон розповіла виданню Health Line, що його шкірка містить безліч поживних речовин, серед яких:
Люди, які їдять ківі зі шкіркою, отримують більше корисних речовин - на 50% клітковини, на 32% - фолатів і на 34% - вітаміну Е, якщо порівнювати з тими, хто їсть очищений фрукт.
Цей фрукт містить кристали оксалату кальцію - рафіди. Їх особливо багато в шкірці. Кристали дряпають ніжну шкіру рота, а кислота у фруктах, потрапляючи на пошкоджені ділянки, викликає відчуття печіння.
Варто враховувати, що чим стигліше ківі, тим менше подразнення в роті. Уся справа в м'якоті, яка знижує концентрацію рафідів і їхній вплив на слизову.
При цьому необхідно пам'ятати, що людям з алергією або хворобами нирок, зокрема, схильним до утворення каменів, краще відмовитися від цього фрукта через можливе погіршення стану.
Вище ми вже з'ясували всі плюси та мінуси цього фрукта, але питання залишається: "Чи потрібно чистити ківі?"
Люди не люблять шкірку фрукта через її текстуру та специфічний смак, тому її зрізають. Однак її можна зробити менш неприємною, протерши фрукт рушником, помивши щіткою або зішкребши пух.
Крім того, існують сорти фрукта з ніжною шкіркою і без пуху, тому є шанс знайти улюблений сорт, який ви зможете не чистити.
Якщо ви все ж вважаєте за краще видалити шкірку, то зріжте її. Крім того, можна розрізати ківі навпіл, а м'якоть виколупати ложкою.
Цей фрукт можна любити чи не любити, але незаперечним залишається той факт, що він дуже корисний. А те, як їсти ківі - зі шкіркою чи без - обираєте лише ви, виходячи зі своїх вподобань.
Раніше УНІАН писав, як зберегти яйця на тривалий термін.