Ці напої є популярними серед людей.
Під час вживання солодощів не варто плутати природний цукор, який є у фруктах, овочах та молочних продуктах з додатковим цукром у вигляді глюкози, фруктози, сахарози, кукурудзяного сиропу або навіть "натуральних" цукрів, таких як кленовий сироп або мед. Якщо вживати продукти, які мають додатковий цукор, то наслідки для здоровʼя можуть бути несприятливими. Тому видання Eating Well назвало 6 напоїв, у яких міститься цукру більше, ніж у глазурованому пончику.
Свіжозаварений холодний чай - це напій без калорій та цукру, однак солодкий чай - це вже зовсім інша історія.
"Хоча він може здаватися більш здоровою альтернативою газованим напоям, більшість холодних чаїв містять велику кількість доданого цукру", - зазначила дієтолог Емі Браунштейн.
Тому незалежно від того, чи готуєте ви його вдома або купуєте в магазині, солодкий чай може містити 19 г доданого цукру на 227 г або більше.
Деякі підсолоджені напої, особливо такі чаї з медом, можуть змусити вас повірити, що це корисніший варіант, ніж підсолоджені цукром або кукурудзяним сиропом напої.
"Хоча мед вважається більш натуральним, він все одно є доданим цукром, споживання якого потрібно контролювати", - попередила Браунштейн.
За її словами, "різниця між тростинним цукром і медом полягає в їхньому молекулярному складі, оскільки мед містить більше фруктози".
"Газовані напої не дарма називають напоями з "порожніми калоріями", - наголосила нутриціолог Сара Гароне.
Вона зазначила, що газовані напої можуть призводити до вищої маси тіла та підвищувати ризик смертності, серцево-судинних захворювань та цереброваскулярних захворювань.
"У дієтичних газованих напоях зазвичай використовуються штучні підсолоджувачі, які не мають такого ж шкідливого впливу на метаболізм, як цукор у звичайних газованих напоях. Однак дослідження показали, що вживання великих кількостей дієтичних газованих напоїв пов'язане з більшим обхватом талії, діабетом і серцевими захворюваннями, хоча причинно-наслідковий зв'язок ще не з'ясований, тому навіть помірне вживання дієтичних газованих напоїв може бути більш здоровим варіантом", - додають в Eating Well.
Незалежно від того, чи пʼєте ви свіжий лимонат, з концентрату або порошку, змішаного з водою, він, швидше за все, містить понад 13 г цукру на 227 г порції.
"Хоча весь цей доданий цукор може додати таку необхідну солодкість до терпкого смаку лимонів, він не приносить ніякої користі для вашого здоров'я", - зауважила Гароне, наголосивши, що регулярне вживання лимонаду може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань, спричинених запаленням, навіть якщо він здається свіжим напоєм з фруктовим смаком.
Спортивні та електролітні напої містять усі поживні речовини, які потрібні для підтримки водного балансу.
"Спортивні напої часто сприймаються як здорові напої і вживаються не за призначенням, що призводить до надмірного споживання цукру", - пояснила дієтолог Евері Зенкер.
Водночас фахівець додала:
"Проблема полягає в тому, що спортивні напої часто вживають люди, які не займаються інтенсивними фізичними навантаженнями".
Тому вживання різних цільних фруктів може бути кращим способом збільшити споживання вітамінів та мінералів, запевняють експерти.
Попри те, що звичайна кава, як холодна, так і гаряча, не містить доданого цукру, цукор в ароматизованих сиропах, солодкій холодній пінці та збитих вершках може швидко накопичуватися.
"Кавові напої, такі як змішані заморожені та сезонні напої, як правило, містять надмірну кількість цукру", - підкреслила дієтолог Кендра Хейр.
Тому фахівці радять зменшувати кількість цукру в будь-якому кавовому напої, наливаючи половину кількості сиропу або насолоджуючись природною солодкістю молока в несолодкому лате та капучино.
Раніше дієтологи розповіли, які корисні властивості має хурма та як її їсти. Відомо, що хурма є досить універсальним продуктом, оскільки має солодкий, медовий смак.
Також експерти пояснили, яка їжа містить більше вітаміну C, ніж апельсин. За їхніми словами, до цього переліку увійшли такі продукти, як червоний болгарський перець, гуава, манго, полуниці та інші.