Хфото pexels

Попри те, що у холодному кліматі восени та взимку може бути складно знайти свіжі фрукти, ви, швидше за все, помічали, що у місцевих продуктових магазинах зʼявилася хурма. Цей солодкий яскраво-помаранчевий фрукт дозріває восени та на початку зими, а також має багато корисних властивостей. Про це пише verywell health.

Харчова цінність хурми

Загалом існує кілька сортів хурми, зокрема Фую, Хачія та Какі. Попри те, що їхні сезонні періоди дещо відрізняються, загалом пік сезону хурми припадає на період з жовтня по січень. 

"Хурма є досить універсальним продуктом, оскільки має солодкий, медовий смак. Її можна їсти сирою, як яблука чи груші, сушеними або вареними", - розповіла Саманта М. Куган, магістр наук, зареєстрований дієтолог, директор навчальної програми з харчування та дієтології та старший викладач Університету Невади в Лас-Вегасі.

Відео дня

Відомо, що одна хурма, вагою близько 168 г, містить:

  • 120 калорій;
  • 32 г вуглеводів;
  • ~1 г білка;
  • 0,3 г жиру;
  • 6 г клітковини. 

Як наголосила Куган, хурма багата на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, завдяки чому вона є дуже корисною для здоровʼя. Завдяки антиоксидантним властивостям хурми, вона може допомогти зменшити запалення.

Хурма може покращити здоров'я серця

Хурма також містить фолати, які можуть відігравати роль у зниженні ризику серцевих захворювань. 

"Вона також містить фітохімічні речовини, які є корисними для серця", - зауважила Джоан Салдж Блейк, RDN, дієтолог і професор харчування в Бостонському університеті.

Крім того, хурма містить корисні для серця мінерали, а саме калій та марганець, які допомагають регулювати артеріальний тиск. Також клітковина в хурмі може позитивно впливати на здоровʼя серця, допомагаючи знизити рівень холестерину ЛПНЩ, зазначила Куган. 

"Клітковина зв'язується з жирами і жовчними солями, виводячи їх з кровотоку. Крім того, клітковина необхідна для регулювання рівня цукру в крові", - додала дієтолог.

За словами Куган, клітковина також потрібна для правильного травлення, адже допомагає підтримувати регулярність випорожнень, забезпечує відчуття ситості та уповільнює травлення вуглеводів, утворюючи гелеподібну речовину, яка уповільнює всмоктування глюкози у кровотік. Тому клітковина підтримує як і правильне травлення, так і здоровʼя серця. 

"Більшість дорослих американців не споживають достатньої кількості клітковини, тому хурма - це солодкий спосіб додати її до свого раціону", - додала Блейк.

Хурма є хорошим джерелом гідратації

Цей фрукт має високий вміст води, а деякі дослідження показують, що він може досягти 80,3%.

"Високий вміст води в поєднанні з мінералами, електролітами та клітковиною, які вони містять, роблять регулярне вживання хурми чудовим способом підтримувати достатній рівень гідратації", - підкреслюють у матеріалі.

Вплив на психічне здоров'я і здоров'я мозку

Куган каже, що багато поживних речовин, які містяться у хурмі, сприяють психічному здоровʼю та здоровʼю мозку. До них належать фолати та магній для психічного здоровʼя, а також тіамін (B1) для здоровʼя мозку.

Крім того, дослідження показують, що антиоксиданти у хурмі можуть захищати когнітивні функції. Також фолати сприяють виробленню ериртроцитів, а магнй підтримує здоровʼя кісток. 

Водночас хурма містить фосфор, який сприяє роботі нервової системи та клітин, а також здоровʼю кісток та зубів, запевнила Куган. 

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтолог розповіла, який продукт має багато клітковини та ідеально підійде для яєчні. Зокрема вона радить додавати до яєць авокадо. Попри те, що люди вважають фрукт джерелом здорових жирів, він також має джерело клітковини. 

Водночас експерти відповіли, яка їжа містить більше вітаміну C, ніж апельсин. За їхніми словами, до цього переліку увійшли червоний болгарський перець, гуава, манго, полуниці, перець чилі та інші продукти. 

Вас також можуть зацікавити новини: