Як відомо, калій сприяє зниженню кров’яного тиску та зменшенню ризику інсульту.
Калій є важливим електролітом, який допомагає організму виконувати широкий спектр функцій. Він, зокрема, бере участь у регулюванні балансу рідини, підтримує скорочення м’язів і роботу нервів. Про це пише Prevention.
Зазначається, що дієта, багата на калій, також сприяє зниженню кров’яного тиску та зменшенню ризику інсульту. За даними Національного інституту охорони здоров'я США, рекомендована добова норма цього мікроелемента становить близько 3400 мг для чоловіків і 2600 мг для жінок. Середній банан забезпечує близько 422 мг, або приблизно від 9% до 12% добової потреби.
Авторка статті, зареєстрована дієтологиня Лорен Манакер назвала 7 продуктів, у яких калію міститься більше, ніж у бананах, згідно з даними Міністерства сільського господарства США.
100 г цього фрукту містить близько 690 мг калію, або 15-21% від добової норми.
Авокадо смачне і до того ж є джерелом поживних речовин. Воно багате не лише на калій, а й на корисні мононенасичені жири, клітковину та вітамін К, що робить його чудовим продуктом для здоров'я серця і травлення.
130 г запеченої солодкої картоплі містить 542 мг калію, або 12-16% від добової норми.
Цей продукт також є щедрим джерелом бета-каротину - антиоксиданту, який ваш організм перетворює на вітамін А. Останній - життєво важливий для зору та імунної функції.
У 180 г вареного шпинату - приблизно 558 мг калію, або 12-16% від добової норми.
Окрім калію, ця зелень багата на вітаміни К і А, залізо, магній - речовини, які необхідні для здоров'я кісток і вироблення енергії.
572 г кавуна містить 640 мг калію, що становить приблизно 14-18% від добової норми.
Кавун також є чудовим джерелом цитруліну - амінокислоти, яка може покращити фізичну працездатність, та лікопіну - потужного антиоксиданту, пов'язаного зі зниженням ризику запальних процесів. А ще кавун чудово наповнює організм водою.
130 г продукту містять 600 мг калію - приблизно 13-17% від добової норми.
Крім того, квасоля – це доступне за ціною джерело рослинного білка і клітковини. Включення цього продукту до раціону сприяє насиченню та підтриманню здоров'я травної системи.
65 г продукту містять 755 мг калію, що становить приблизно 16-22% від добової норми.
Видалення води із фруктів концентрує їхні поживні речовини. Тільки пам’ятайте, що велика кількість сухофруктів може призвести до підвищення рівня цукру в організмі.
142 г риби містить 624 мг калію - приблизно 13-18% від добової норми.
Окрім калію, лосось відомий високим вмістом омега-3 жирних кислот, які необхідні для здоров'я мозку та зменшення запалення.
Раніше УНІАН розповідав, що корисніше - фрукти чи сухофрукти. Зазначалося, що і ті, і інші можуть бути частиною здорового харчування. Однак, якщо робити вибір, то треба звернути увагу на деякі важливі нюанси та знати основні переваги для організму цих продуктів.