Жінка пила зелений чай замість кави протягом 30 днів і відчула 3 переваги, які змінили життя
У всьому світі є як любителі кави, так і чаю. Однак у випадку з листовим напоєм існує ще дві окремі категорії людей - любителі чорного та зеленого чаю. Останній варіант є доволі цікавим і незвичним, порівняно з іншими, через нібито його користь для організму. Зокрема, після його вживання відзначають "ефект заспокоєння та розслаблення".
Одна жінка - Алекса Меллардо - спробувала пити зелений чай як основне джерело кофеїну впродовж 30 днів - зранку та після обіду - і розповіла про результати щоденного "ритуалу" для Eat This, Not That.
Кава змушувала її відчувати занепокоєння та нервозність. Однак, коли Меллардо перейшла на зелений чай, її ранок став менш напруженим і більш спокійним. "Можливо, саме поєднання аромату, смаку та кількості кофеїну в чашці зеленого чаю стало такою освіжаючою зміною", - зазначає жінка.
Під час експерименту вона зацікавилася питанням, скільки кофеїну міститься в кожному напої. За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, в одній 220-міліметровій чашці зеленого чаю міститься від 30 до 50 міліграмів кофеїну, тоді як у чашці кави - від 80 до 100 міліграмів. Щоб компенсувати нестачу енергії, вона збільшила кількість споживаного зеленого чаю до трьох чашок на день - дві вранці й одну в першій половині дня.
"Зелений чай містить кофеїн, який може тимчасово підвищити швидкість метаболізму", - пояснює дипломована дієтологиня і сертифікований фахівець зі спортивної дієтології Емі Гудсон. За її словами, кофеїн підвищує активність центральної нервової системи і посилює виділення таких нейромедіаторів, як дофамін і норадреналін. Це може призвести до підвищення пильності та збільшення швидкості метаболізму, що означає, що організм спалюватиме більше калорій.
Крім того, їй вдалося краще зосередитися на повсякденних завданнях завдяки цьому напою.
"Поєднання кофеїну і L-теаніну, амінокислоти, що міститься в зеленому чаї, може позитивно впливати на когнітивні функції", - пояснює Гудсон.
Зокрема, вживання зеленого чаю може підвищувати пильність і покращувати настрій без відчуття тремтіння, яке часто асоціюється з "високим вмістом кофеїну". Деякі дослідження вказують на потенційний захисний ефект від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
У неї, як повідомляється, було багато проблем зі шлунком. Багато продуктів і напоїв порушували здоров'я її кишечника. "Незважаючи на те, що мені подобається смак кави, вона завжди була тригером. Зелений чай, однак, виявився заспокійливим напоєм для мого шлунка і загальних проблем із кишечником - і на те є вагомі причини", - зазначає Меллардо.
Вона виявила, що зелений чай сповнений поліфенолів, особливо катехінів, які, за словами дипломованого дієтолога, є "потужними антиоксидантами". Вони допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і запалення.
Це, як то кажуть, може сприяти профілактиці хронічних захворювань і старіння.
Раніше УНІАН повідомляв про відповідь учених - чи впливає вживання кави на кров'яний тиск.
Крім того, чи корисно їсти курячі яйця.
"Яйця також можуть допомогти прискорити засвоєння корисних для здоров'я антиоксидантів з овочів. Додавання яєць до салату збільшує засвоєння лютеїну і зеаксантину до п'яти разів, а бета-каротину і лікопіну - до восьми разів", - заявляє дієтологиня. І зазначає, що на цьому корисні властивості не закінчуються.