Її полюблять ставити до великоднього кошика у Польщі. Однак свої варіації "баб" мають чимало країн.
Вже цієї неділі Європа разом з греко-католицькою церквою України святкує Великдень, тож у святу п'ятницю та на цих вихідних чимало родин готуються до таїнства події - наповнюючи кошики та розглядаючи меню для сімейної зустрічі.
Напередодні 31 березня пропонуємо пригадати рецепт "яєчної баби", яку їсть Європа вже понад століття. Зокрема, її часто ставлять до столу такі країни як Польща. Вважається, що саме звідти прийшов оригінальний рецепт випічки - тоді поляки витрачали на "бабу" аж 96 яєчних жовтків. Страву пов'язують з іменем діячки Люцини Чверчакевичової - відомої польської журналістки 19-річчя, яка писала про секрети кулінарії. Детальніше рецепт розглянув перед святом BBC, пропонуючи його нову адаптацію - пиріг можна спекти з 24 жовтків.
Також за бажанням можна взяти лимонну глазур і цукати з апельсинової або лимонної цедри - їх можна використати, щоб прикрасити "бабу".
Далі можна прикрасити верхню частину лимонною глазур'ю (сумішшю лимонного соку і цукрової пудри). Також можна зверху додати зацукровані цукати чи апельсинову цедру. Деякі сиплять зверху тертий шоколад. У рецепті зазначається, що якщо 24 жовтки - занадто для вас. Можна експериментувати та зменшувати пропорції.
Як відомо, цього року православні українці східного обряду святкують доволі пізній Великдень - свято буде аж 5 травня. Зараз в Україні триває великий піст. За традицією, його дотримуються після Масляної. Цього року він розпочався 18 березня та триватиме до 4 травня.
Якщо ви дотримуєтесь цієї традиції, пропонуємо перелік страв, які можна приготувати у піст. Вони доволі легкі й без м'яса - те, що можна готувати на щодень.