У православних розпочався Великий піст 2023, під час якого до Великодня треба утримуватися від деяких продуктів. Навіть без м'яса, яєць і молочних продуктів можна харчуватися ситно і різноманітно. УНІАН підготував кілька простих пісних рецептів на кожен день.
- Пісні млинці на воді без яєць
- Гуакомоле з авокадо
- Пісні чебуреки з грибами
- Великий пісний ледачий голубець в духовці
- Пісні котлети з капусти
Пісні млинці на воді без яєць
- Вода - 500 мл.
- Пшеничне борошно - 250 г.
- Цукор - 3 стол.л.
- Соняшникова олія - 2 стол.л.
- Сода харчова - на кінчику ножа.
- Сіль - 0.5 чайн.л.
Воду попередньо закип'ятити і остудити, поки вона не буде ледь теплою. Борошно просіяти. Додати в просіяне борошно сіль, цукор і соду. Воду поступово влити в тісто, щоб не було грудочок. Замішувати тісто віночком або блендером. Тісто має по консистенції нагадувати рідку сметану. Залишити тісто настоятися на 15 хвилин.
Вмішати в тісто три ложки олії. Добре розігріти сковороду. Перед першим млинцем змастити сковороду соняшниковою олією. Посмажити тонкі млинці по 1-2 хвилини з кожного боку. На сковороді діаметром 18 см з цих інгредієнтів вийде приблизно 15 млинців. Після смаження млинці відразу накривайте плівкою або кришкою від сковороди, щоб вони не обвітрилися.
Гуакомоле з авокадо
- Стигле авокадо - 1 шт.
- Червоний лук - 1 шт.
- Гострий перець (за бажанням) - 0.5 шт.
- Часник - 1 зубчик.
- Лимон - 0.5 шт.
- Соняшникова олія нерафінована - 1 ст. л.
- Кінза або петрушка - 1 гілочка.
Гуакомоле - це смачна і корисна намазка на хліб або лаваш з авокадо. Для приготування вибирайте стиглий авокадо - він повинен бути м'яким на дотик. Авокадо очистити і прибрати кісточку. Авокадо крупно нарізати, скропити соком половини лимона і розім'яти виделкою.
Дрібно нарізати часник, гострий перець і червону цибулю. Змішати ці інгредієнти з авокадо. Їх можна перебити в блендері або подрібнити в ступці. Влити ложку олії і додати дрібно посічену кінзу. Перемішати гуакомоле до однорідності. Зберігати в холодильнику в ємності з кришкою не більше 3 днів.
Пісні чебуреки з грибами
- Вода - 130 мл.
- Сіль - 0.5 ч. л.
- Соняшникова олія - 4 ст. ложки.
- Борошно - 250 г.
- Печериці - 300 г.
- Лук - 1 шт.
- Сіль, перець за смаком.
Воду закип'ятити. З'єднати окріп з сіллю і олією. Всипати борошно і замісити гладке і м'яке тісто. Спочатку перемішати тісто ложкою, а коли воно трохи охолоне - продовжити заміс руками. Скачати тісто в кулю і залишити на 30 хвилин.
Гриби і цибулю нарізати дрібними кубиками. У сковороді розігріти 2 ложки олії і обсмажувати цибулю з грибами 6-8 хвилин. Тісто розділити на 10 рівних частин і розкачати кожну частину в тонке коло. На одну половину викласти начинку і скласти чебуреки навпіл. Краї защипнути. Обсмажувати чебуреки 1-2 хвилини з кожного боку на гарячій сковороді з олією.
Великий пісний ледачий голубець в духовці
- Сира сочевиця - 200 г.
- Рис - 150 г.
- Капуста - 350 г.
- Морква - 150 г.
- Імбир свіжий - 1 ч. л.
- Соняшникова олія - 3 ст. л.
- Спеції і прянощі за смаком.
Сочевицю замочити у воді на ніч. Подрібнити крупу блендером. Рис відварити в підсоленій воді до напівготовності (10 хвилин). Моркву натерти на крупній тертці. Викласти моркву на гарячу сковороду з олією і обсмажити до золотистого кольору. Потім викласти до моркви сочевицю, подрібнений імбир, сіль і прянощі. Смажити ще 5-7 хвилин.
З капусти зняти листя. Зрізати товсті місця. Викласти половину листя на дно форми для запікання. Це буде "низ" голубця. На капустяне листя викласти сочевицю з морквою, потім шар рису. Зверху накрити другою половиною листя. Для соусу розвести томатну пасту в 300 мл води. Полити голубець зверху.
Зверху форму прикрити фольгою і випікати блюдо 40 хвилин при 200º. За 10 хвилин до кінця запікання зняти фольгу, щоб голубець підрум'янився.
Пісні котлети з капусти
- Капуста - 700 г.
- Гриби ( за бажанням) - 200 г.
- Лук - 100 г.
- Манка-50 г.
- Борошно - 1 ст. л.
- Часник - 2 зубчики.
- Спеції, сіль, перець за смаком.
- Соняшникова олія для смаження - 2 стол.л.
- Томатна паста - 2 ст. л.
- Вода для соусу - 300 мл.
Для приготування підійде як білокачанна, так і пекінська капуста. Цибулю дрібно нарізати і посмажити на гарячій сковороді з олією до золотистого кольору приблизно 5 хвилин. Додати дрібно нарізані гриби і смажити ще 3-5 хвилин.
У великій каструлі довести воду до кипіння і посолити. Крупно нарізати капусту і опустити в окріп. Варити капусту до напівготовності приблизно 12 хвилин. З готової капусти злити воду і подрібнити блендером капусту. Відкинути капустяне пюре на ситечко і злити зайву воду.
До капустяної маси додати манку, борошно, часник, спеції. Посолити, поперчити. Потім вмішати гриби з цибулею. Розігріти сковороду з олією і викласти капустяні котлети. Обсмажити котлети по 4-5 хвилин з кожного боку на середньому вогні.