Ранок слід починати не з чашки кави.
З віком здоров'я кишківника погіршується, що збільшує ризик проблем із поживними речовинами та хронічного запалення. Однак деякі звички можуть допомогти нам підтримувати здоров'я кишківника в нормі. Тому гастроентерологи настійно рекомендують людям, старшим за 50 років, ввести у свій ранковий розпорядок одну просту звичку, пише Parade.
Як пояснює гастроентеролог Діпа Шах, згідно з дослідженнями, з віком у кишечнику може бути менше "корисних бактерій" і більше "шкідливих бактерій", також виробляється менше травних ферментів і підвищується ризик хронічного запалення.
У результаті, як стверджують медичні дослідження, ви можете відчувати збільшення газоутворення і здуття живота, закреп, печію, труднощі із засвоєнням поживних речовин, таких як кальцій і вітамін B12, погіршення сну.
Тому гастроентерологи рекомендують людям старше 50 років починати ранок з однієї простої дії.
"Щойно люди прокидаються, їм слід брати в руки пляшку з водою, а не чашку кави", - каже доктор Лейбеліс Паділья.
Гастроентеролог Джонатан Д. Вайнбергер погоджується, зазначаючи, що вживання склянки води перед ранковою кавою корисне для кишечника з багатьох причин.
"Після нічного сну організм може бути зневоднений, а кава, будучи сечогінним засобом, може ще більше сприяти втраті рідини", - пояснює він. "Відновлення водного балансу спочатку допомагає поповнити запаси рідини в організмі, що необхідно для правильного травлення і може допомогти запобігти проблемам, пов'язаним зі зневодненням, як-от закреп, головні болі та втома".
Доктор Паділья додає, що достатнє споживання води також допомагає краще засвоювати поживні речовини, підтримувати цілісність слизової оболонки кишківника і спорожняти кишківник.
У результаті, за її словами, ви з меншою ймовірністю відчуватимете здуття живота або метеоризм".
Доктор Шах повідомляє, що важливо правильно розраховувати час прийому води вранці.
"Я рекомендую почекати 30 хвилин після того, як вип'єте воду, а потім випити кави".
Вона зазначає, що такий час особливо корисний для дорослих, які страждають на запори.
"30 хвилин, необхідні для того, щоб вода подіяла, дають змогу клітинам вашого організму "прокинутися" і почати стимулювати травний процес", - каже доктор Шах. "Через 30 хвилин, якщо ви вип'єте кави, ви отримаєте додатковий захист для шлунка, створивши буфер проти кислоти, що міститься в каві".
У результаті, за її словами, ймовірність виникнення проблем зі шлунком і печії протягом дня знижується.
Раніше дієтологи назвали 11 корисних продуктів, які слід вживати жінкам після 50 років.