Що їсти, щоб худнути швидше: дієтологиня назвала 10 продуктів, які спалюють жир

Вживання цих продуктів у рамках правильного харчування допоможе уже за місяць знизити рівень жиру в організмі на 2%, стверджує експертка.

Хоч відвідування спортзалу і допомагає схуднути, проте не менш важливими для спалювання жиру є здоров'я, сон, відсутність стресів і здорове харчування. Щодо останнього, то ключовим є включення до раціону певних продуктів, пише Еatthis

"Правильні продукти допомагають вам відчувати ситість, підтримують стабільний рівень цукру у крові та сигналізують вашому організму спалювати жир, а не накопичувати його", - каже дієтологиня та персональна тренерка, коуч з емоційного харчування Террі Татеосян.

Вона радить вживати страви на основі білка та клітковини, а також додавати до них здорові жири, щоб залишатися ситими та енергійними. 

"Коли рівень цукру в крові залишається стабільним, ваш організм значно частіше використовує жирові запаси для отримання енергії, замість того, щоб постійно скакати по "цукрових американських гірках", - зазначила Татеосян.

Вона назвала 10 продуктів, які в рамках правильного харчування уже за місяць допоможуть знизити рівень жиру в організмі на 2%.

1. Яйця

Вони смачні та є чудовим джерелом білка, який допомагає зменшити жирові відкладення, стверджує Татеосян. 

"Яйця - ідеальний засіб для спалювання жиру, оскільки вони багаті на високоякісний білок та лейцин - амінокислоту, яка впливає на синтез м’язового білка", - каже вона. 

За її словами, якщо вранці з'їсти два-три яйця - це допоможе стабілізувати рівень цукру у крові, зменшиться рівень греліну (гормону, що викликає голод) та підвищиться термічний ефект від їжі, у результаті чого ви спалите більше калорій.

"Холін у жовтках також підтримує функцію печінки та метаболізм жирів, що важливо, коли ви намагаєтеся мобілізувати накопичений жир, не відчуваючи виснаження", - додала експертка.

2. Дикий лосось

Дикий лосось, сардини, скумбрія багаті на білок та омега-3 жирні кислоти, які життєво важливі для здорового харчування. 

"Омега-3 (EPA/DHA) знижують системне запалення та покращують чутливість до інсуліну, тому ваш організм з більшою ймовірністю спалюватиме жир, а не накопичуватиме його", - каже Татеосян. 

За її словами, лосось також містить 20–25 г білка на 85–110 г продукту, що допомагає зберегти м’язову масу під час дефіциту калорій. Бонусом є вітамін D та селен, які підтримують функцію щитовидної залози.

3. Несолодкий грецький йогурт

Несолодкий грецький йогурт має багато поживних переваг, зокрема знижує рівень жиру в організмі. 

"Одна склянка містить приблизно 15–20 г білка, і оскільки більша його частина - казеїн, він повільно перетравлюється, завдяки чому ви будете ситими протягом кількох годин і зменшите кількість перекусів", - пояснила дієтологиня.

Крім того, йогурт підтримує здоровий кишковий мікробіом, а кальцій у його складі відіграє сприятливу роль у метаболізмі жирів, пояснила Татеосян. 

"Візьміть звичайний йогурт, додайте ягоди та корицю - і ви отримаєте страву або перекус з високим рівнем ситості, які не призведуть до різкого підвищення рівня глюкози", - запевнила дієтологиня.

4. Листова зелень та хрестоцвіті

Листова зелень та хрестоцвіті - шпинат, рукола, броколі, брюссельська капуста - корисні та смачні, а також допомагають схуднути. 

"Це продукти з низьким вмістом калорій, які наповнюють ваш шлунок та допомагають вам відчувати ситість. Вони багаті на калій та магній (чудово підходять для чутливості до інсуліну та функції м’язів), а хрестоцвіті овочі містять сульфорафан та індол-3-карбінол - сполуки, які підтримують метаболізм естрогену, що є величезною перевагою в пременопаузі/постменопаузі", - розповіла Татеосян. 

5. Ягоди (чорниця, малина, полуниця)

Коли вам хочеться солодкого, ягоди - кращий вибір, адже вони можуть знизити рівень жиру в організмі. 

"Ягоди пропонують солодкість завдяки невеликій кількості цукру та великій дозі клітковини й поліфенолів (антоціанів), які допомагають модулювати реакцію інсуліну. Вони - моя улюблена заміна десерту... Додайте їх до йогурту або протеїнового смузі, щоб покращити відчуття ситості", - пояснила тренерка.

6. Сочевиця та квасоля

Сочевиця та квасоля - простий спосіб збільшити споживання білка та покращити здоров’я. 

"У сочевиці, нуті та чорній квасолі поєднуються рослинний білок, розчинна клітковина та резистентний крохмаль - суперзірки для зниження рівня глюкози після їжі та підтримки відчуття ситості", - каже Татеосян. 

За її словами, таке поєднання з часом покращує чутливість до інсуліну та природним чином допомагає споживати менше калорій.

7. Авокадо

За словами Татеосян, половина авокадо містить приблизно 7–10 г клітковини, а також мононенасичені жири, які підтримують чутливість до інсуліну та стабільну енергію. 

"Жир і клітковина уповільнюють травлення, тому ви довше відчуваєте ситість, що непомітно зменшує кількість перекусів та переїдань пізно ввечері", - наголосила Татеосян.

Вона також розповіла, що авокадо допомагає засвоювати жиророзчинні вітаміни з листової зелені, що є ще одним непрямим стимулом для метаболічного здоров’я.

8. Куряче або індиче філе

Вживання нежирного курячого або індичого філе - ще один спосіб позбутися жиру в організмі. 

"Нежирне м’ясо птиці має високу термогенну цінність (ваш організм буквально витрачає більше енергії на його розщеплення) і багате на лейцин для захисту м’язів під час схуднення", - каже тренерка. 

За її словами, збереження або нарощування м’язової маси – це "важіль №1 для пришвидшення метаболізму в стані спокою, особливо після 40 років". 

9. Зелений чай і матча

Відомі своїм унікальним смаком та поживними властивостями, зелений чай і матча можуть допомогти у схудненні. 

"Катехіни зеленого чаю, особливо EGCG, працюють синергетично з невеликою кількістю кофеїну, щоб збільшити окислення жирів, особливо під час тренувань. Мені подобається це перед кардіо, тому що це підвищує концентрацію та витривалість без цукрового сплеску багатьох енергетичних напоїв", - стверджує експертка. 

Вона радить випивати 2-3 чашки напою щодня.

10. Насіння чіа

Насіння чіа крихітне, але потужне. За словами Татеосян, "чіа утворює гель у шлунку, який уповільнює засвоєння вуглеводів, вирівнює криву глюкози та підтримує відчуття ситості".

"Ви також отримуєте рослинні омега-3 (ALA) та кілька грамів білка, які разом підтримують протизапальні процеси та стабільну енергію", - каже Татеосян. 

Експентка радить додавати 1-2 столові ложки насіння до йогурту або смузі.

Раніше УНІАН розповідав про 10 продуктів, які швидко наситять. Йдеться про яйця, грецький йогурт, знежирений сир, вівсянку, ягоди тощо. У порції цих продуктів менше ніж 100 калорій, тому дієтологи радять їх вживати під час схуднення і для забезпечення кращої ситості.

Вас також можуть зацікавити новини: