
Квашені або мочені яблука - це дуже смачна закуска з великою користю для організму. Для приготування плоди заливають суслом і чекають бродіння. Готові фрукти на смак кисло-солодкі, з легкою хлібною ноткою, схожі на квас або сидр. При укусі вони здаються газованими і приємно тануть у роті. Ви можете змінювати пропорції цукру і солі, щоб зробити солодшу або солонішу страву.
Головна причина приготувати консервацію - її дивовижна користь. Як і всі квашені продукти, така закуска покращує травлення, нормалізує роботу кишківника і прискорює обмін речовин. Усі вітаміни в її складі навіть не перелічити, тому обов'язково приготуйте мочені яблука - рецепт не потребує особливих навичок чи дорогих продуктів.
Мочені яблука в трилітровій банці
Для квашення вибирайте пізні сорти з невеликими кисло-солодкими плодами. На шкірці не повинно бути тріщин. Солі можна класти менше, але не прибирати повністю, інакше фрукти не забродять.
На банку об'ємом три літри вам знадобляться:
- півтора кілограма яблук;
- півтора літра води;
- три столові ложки цукру;
- столова ложка меду;
- столова ложка солі.
Банку стерилізувати не треба. Щільно викладіть у ємність миті яблука. У холодну воду додайте цукор, сіль і мед. Перемішуйте до розчинення. Повністю залийте рідиною яблука і прикрийте горлечко складеною в три шари марлею.
Залиште мочені яблука в банці кваситися щонайменше на місяць у прохолодне місце. Протягом цього часу рідина випаровуватиметься - доливайте маринад. Коли фрукти будуть готові, закрутіть кришкою і переставте в холодильник або льох.
Класичні квашені яблука по-старовинному
Для квашення візьміть посуд - бочку, відерце або велику десятилітрову банку. Також знадобиться житнє борошно, з якого робиться закваска, щоб фрукти набули характерного "газованого" смаку.
Приготуйте такі інгредієнти:
- п'ять-сім кілограмів яблук;
- п'ять листів смородини або вишні;
- двісті грам житнього борошна або півкілограма цукру;
- дві або три столові ложки солі;
- десять літрів води.
На дно посуду викладіть листя. Щільно розмістіть мочені яблука в пластиковому відрі. Потім можна приготувати два види закваски на вибір - солодку чи житню. Для першої змішайте десять літрів води з цукром і трьома ложками солі, доведіть до кипіння й остудіть. Для житньої залийте борошно десятьма літрами води, додайте дві ложки солі, залиште до охолодження і процідіть.
Залийте фрукти обраною рідиною і поставте в холодне місце. Можете спробувати закрити обидва види яблук у різних ємностях. Накрийте ємність меншою за розміром кришкою і зверху поставте гніт. Залиште плоди бродити на місяць, за необхідності доливаючи воду.
Найпростіші мочені яблука - швидкий рецепт
Це найпростіша варіація страви.
Два кілограми фруктів треба залити такою сумішшю:
- літр холодної води;
- три ложки цукру;
- дві ложки солі;
- один лавровий лист;
- одна сушена гвоздика.
Закрийте банку з плодами та закваскою кришкою і добре струсіть. За таким рецептом можна приготувати мочені яблука за 5 хвилин - стільки займе процес приготування. Але бродити вони будуть не менше 30 днів.