Лосось проти курки: дієтологи розповіли, яке джерело білка корисніше для здоровʼя

Як курка, так і лосось, мають багато корисних властивостей.

Якщо говорити про джерело нежирного білка, то лосось та курка є чудовими варіантами. Однак багатьох цікавить питання, що краще та корисніше з цих продуктів. Тому видання Real Simple запитало зареєстрованих дієтологів, які відповіли чи є лосось або курка "кращим" джерелом білка, а також пояснили, як зрозуміти, який з них підходить саме вам. 

Чи є лосось гарним джерелом білка?

Як зазначила зареєстрована дієтологиня Вікторія Віттінгтон, лосось є чудовим джерелом білка та виділяється серед інших завдяки корисним ля серця омега-3 жирним кислотам, які підтримують здоровʼя мозку, серця та суглобів. 

"Окрім білка, лосось містить вітамін D, вітамін B12 і селен, а також корисні для серця антиоксиданти, такі як астаксантин", - додала дієтологиня Крістен Карлі

За її словами, астаксантин також надає рибі характерного рожевого кольору. 

Водночас Віттінгтон запевнила, що "лосось є хорошим джерелом як нежирного білка, так і корисних жирів - чого не можна сказати про багато інших продуктів".

Чи є курка корисним джерелом білка?

Курка також є чудовим джерелом білка, однак її точний поживний склад залежить від частини тушки. Найменш жирним варіантом є куряча грудка без шкіри, запевнила Віттінгтон. 

"Це чудовий вибір, якщо ви хочете збільшити споживання білка без додавання зайвих калорій або жиру", - додала дієтологиня. 

Карлі погодилася з нею, наголосивши, що куряча грудка відрізняється високим співвідношенням білка до калорій, що робить її ідеальною для росту мʼязів та контролю ваги. 

"У порівнянні з лососем, курятина містить менше жиру і мінімальну кількість омега-3 жирних кислот, але вона забезпечує значну кількість ніацину, вітаміну B6, фосфору і селену", - підкреслила дієтологиня. 

Яке джерело білка краще?

Хоча два джерела містять багато білка, лосось все ж посідає перше місце. За словами Віттінгтон, це повʼязано з тим, що він містить більше поживних речовин, ніж курка. Карлі додала, що лосось має багатший поживний склад, ніж білок, адже він багатий на корисні для серця жири та мікроелементи. 

Тому якщо ви обираєте між лососем та куркою, а харчування є для вас пріоритетом, є кілька факторів, які варто врахувати. 

"Якщо ви прагнете підтримати здоров'я серця або зменшити запалення, вживайте лосось кілька разів на тиждень. Якщо ж ви шукаєте нежирний варіант, який можна легко додати до страв, куряча грудка - чудовий вибір", - зауважила Віттінгтон.

У такому випадку також варто враховувати свої кулірарні потреби та уподобання, оскільки це теж має значення. 

"Наприклад, якщо ви хочете використовувати цитрусові та трави, лосось - чудовий вибір, оскільки він добре поєднується з цими інгредієнтами", - додала Віттінгтон.

Крім того, лосось чудово підходить для страв середземноморської кухні. Проте якщо вам потрібно щось універсальніше для різних страв, курка та її мʼякий смак можуть стати чудовим вибором.

"Зрештою, різноманітність є ключовим фактором. Вживання лосося та курки разом із рослинними білками допоможе вам отримати широкий спектр поживних речовин, необхідних вашому організму", - запевнила дієтологиня. 

Інші поради щодо здоровʼя

Раніше дієтологиня назвала 5 заспокійливих напоїв, які допомагають позбутися стресу та тривоги. За її словами, до цього переліку увійшли ромашковий та зелений чаї, гарячий шоколад, кислий вишневий сік та тепле молоко. 

Також вчені пояснили, чому шкірка авокадо корисна для здоровʼя. Вони зазначили, що шкірка багата на біоактивні компоненти, які можуть мати позитивний вплив на ваше здоровʼя.

Вас також можуть зацікавити новини: