
Шкірка авокадо має важливі поживні речовини, біоактивні сполуки та компоненти їжі, які можуть надати багато корисних властивостей для здоровʼя. Вона може бути гіркою на смак, проте є способи її приготування, завдяки чому шкірку можна буде їсти. Про це пише verywell health.
Які поживні речовини містяться в шкірці авокадо?
Основні поживні речовини в шкірці авокадо - це вуглеводи, білки та клітковина. Вітаміни та мінерали включають:
- вітамін Е;
- вітамін С;
- калій;
- магній.
Також шкірка авокадо багата на біоактивні компоненти, які можуть мати позитивний вплив на ваше здоровʼя. До них належать такі сполуки, як флавоноїди, фенольні кислоти і таніни.
Зокрема дослідження одного з найпоширеніших сортів авокадо, Гасс, виявило понад 70 фенольних сполук у шкірці.
"Біоактивні сполуки можуть сприяти постачанню енергії, зниженню артеріального тиску, контролю ваги, зниженню ризику раку та захисту серця", - додають у матеріалі.
Як приготувати шкірку авокадо?
Чай зі шкірки авокадо: помийте шкірку авокадо, потім варіть її у воді близько пʼяти хвилин, поки вода не стане блідо-золотистою. Спробуйте додати до цього напою мед або імбир для смаку, або ж поєднуйте з іншими травʼяними чаями.
Порошок з шкірки авокадо: вимийте шкірку, потім прогрійте її у мікрохвильовці впродовж 10 хвилин або випікайте при температурі 120 градусів Цельсія впродовж 40 хвилин, доки вона повністю не висохне.
"Подрібніть її до стану дрібного порошку в блендері або кухонному комбайні. Однак зверніть увагу, що під час термічної обробки втрачаються деякі флавоноїди та поліфеноли", - попередили verywell health.
Як використовувати порошок?
Експерти радять додати його до смузі, до прикладу, з бананом, йогуртом та протеїновим порошком.
Також можна спробувати додати його до соусу з грецького йогурту, часнику, кінзи та лайму.
Крім того, фахівці рекомендують додавати порошок з авокадо до заправки для салату з лимонним соком, часником та олією авокадо.
"Як альтернативний спосіб приготування чаю зі шкірки авокадо, покладіть порошок в пакетик і заваріть його", - зауважують у виданні.
Використання шкірки авокадо для здоров'я шкіри
За словами експертів, шкірка авокадо є корисною для вашої шкіри. Зокрема одне дослідження гелю з екстрактом шкірки авокадо показало, що він може мати антивіковий ефект.
"Шкірку також можна використовувати в зволожуючих кремах для шкіри. Використання шкірки авокадо для догляду за шкірою також може допомогти захистити навколишнє середовище, оскільки викинута шкірка є твердими відходами", - запевняють у матеріалі.
Інші новини про здоровʼя
Раніше дослідження показало, що надмірне вживання алкоголю може призвести до ранніх та важких інсультів. За словами вчених, люди, які багато пʼють, мали вищий артеріальний тиск та меншу кількість клітин, які відповідають за згортання крові. Ці два фактори повʼязані з ризиком і тяжкістю крововиливів у мозок.
Також науковці пояснили, чи нормально спати 5 годин на добу та чому людині цього достатньо. Вони зазначили, що це, можливо, повʼязано з тим, що у вас є рідкісний ген, відомий як "ген короткого сну".