Користь такої крупи підтверджують низка досліджень.
Ячмінь має багато переваг для здоров'я. Зокрема цей продукт може допомогти знизити рівень холестерину, кров'яного тиску та глюкози, а також покращити травлення, контроль ваги та захист організму від деяких захворювань. Тому видання verywell health назвало головні плюси вживання ячменю, завдяки яким його можна додати до вашого раціону.
Ячмінь містить тип розчинної клітковини під назвою бета-глюкан, що ускладнює потрапляння холестерину у кров. Зокрема одне дослідження показало, що бета-глюкан знижує рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), який ще називають "поганим" холестерином.
Дослідження свідчать про те, що бета-глюкан знижує систолічний та діастолічний кров'яний тиск.
"Систолічний артеріальний тиск - це тиск, якого зазнають артерії під час роботи серця, і є верхньою або першою цифрою в показниках артеріального тиску; діастолічний артеріальний тиск - це тиск в артеріях під час спокою серця, і є нижньою або другою цифрою в показниках артеріального тиску", - пояснили у матеріалі.
Завдяки високому вмісту клітковини ячмінь є корисним для здоров'я травлення. Зокрема харчові волокна покращують травлення та підтримують здоровий мікробіом кишківника, зменшують ризик запальних захворювань кишківника, а також запобігають запорам.
Бета-глюкан, який є в ячмені, вважається одним з найефективніших продуктів для зниження рівня глюкози після їжі. В одному дослідженні люди, які їли суміш білого рису та ячменю, мали значно нижчий рівень глюкози порівняно з тими, хто їв лише рис.
Також цільнозерновий ячмінь містить фітохімічні речовини, а саме фенольні кислоти, флавоноїди та фітостероли, які допомагають захистити організм від вірусів та бактерій. Крім того, ці речовини мають антиоксидантні властивості та знижують рівень холестерину.
Зазначається, що розчинна клітковина ячменю посилює відчуття ситості, завдяки чому це може зменшити ознаки голоду та переїдання, які можуть призвести до збільшення ваги.
Дослідження показують, що споживання клітковини безпосередньо пов'язане з ризиком захворювання жовчного міхура. Жовчний міхур людей, які їдять більше продуктів, багатих на клітковину, менший схильний до утворення каменів та захворювань.
Раніше видання NYT пояснило, чому корисно їсти яйця. За словами експертів, цей продукт варто їсти, адже він має багато корисного холестерину, є джерелом білка, а також багатий на холін.
Також було названо одну популярну спецію, яка знижує рівень цукру в крові. Йдеться про корицю, яка може "значно" знизити рівень цукру в крові натщесерце.