Яка їжа знижує артеріальний тиск: вчені назвали топ-8 корисних продуктів

Ці продукти сприятимуть підтримці вашого кров'яного тиску.

Підтримка здорового артеріального тиску є головним фактором для захисту серця, нирок та загального самопочуття. Тому видання verywell health назвало 8 продуктів, які можуть сприяти здоров'ю судин, покращувати кровообіг та підтримувати артеріальний тиск в нормі.

Чорниця

Чорниця сприяє підтримці здорового артеріального тиску. Дослідження показало, що вживання однієї чашки чорниці на тиждень може знизити ризик розвитку гіпертонії. Інші дослідження пов'язують флавоноїд та антоціан, який є у чорниці, зі зниженням кров'яного тиску. 

Волоські горіхи

Дослідження показало, що люди, які вживали волоські горіхи, мали нижчий діастолічний артеріальний тиск, менший обхват талії та абдомінального ожиріння порівняно з тими, хто їх не їв. 

"Крім того, клінічне випробування 2019 року показало, що вживання волоських горіхів у рамках дієти з низьким вмістом насичених жирів також може сприяти зниженню центрального артеріального тиску", - йдеться у матеріалі.

Експерти радять додавати волоські горіхи до вівсянки або салатів, намащувати тости горіховим маслом або просто їсти їх як перекус. 

100% апельсиновий сік

Склянка апельсинового соку вранці надає організму калій, який корисний для серця. Також завдяки соку можна отримати велику кількість флавоноїда, а саме гесперидину, який може сприяти зниженню артеріального тиску у людей з гіпертонією.

Кавун

Кавун багатий на калій, L-цитрулін та лікопен, які є поживними речовинами, що сприяють зниженню систолічного та діастолічного артеріального тиску. 

"L-цитрулін - це амінокислота, яка може сприяти зниженню артеріального тиску у певних груп населення. Лікопен - антиоксидант, який надає кавуну червоно-рожевого відтінку, має позитивний вплив на високий артеріальний тиск, а також інші позитивні ефекти для серцево-судинної системи", - пояснили у verywell health.

Груші

Регулярне вживання груш може покращити артеріальний тиск у дорослих з метаболічним синдромом. Одне з досліджень показало, що щоденне вживання груп впродовж 12 тижнів сприяло зниженню систолічного, артеріального та пульсового тиску.

Жирна риба

Жирна риба, серед якої лосось та форель, є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот, що можуть сприяти зниженню артеріального тиску у багатьох людей. 

Зазначається, що американська асоціація серця радить вживати морепродукти один-два рази на тиждень, аби знизити ризик негативних наслідків для серця та підтримувати здоровий кров'яний тиск. 

Сочевиця

Сочевиця має багато корисних для серця поживних речовин, таких як калій та магній. В одному з досліджень вчені виявили, що коли люди замінювали інші продукти у своєму раціоні на сочевицю та боби, їхній систолічний артеріальний тиск знижувався. 

"Незалежно від того, чи ви насолоджуєтеся цією невеликою бобовою культурою в соусі, супі або просто як гарнір, додавання сочевиці до вашого раціону може вплинути на здоров'я вашого артеріального тиску", - запевнили у матеріалі.

Йогурт

Йогурт містить калій та кальцій, які підтримують здоров'я серця. Зокрема один з оглядів показав, що вживання трьох порцій молочних продуктів на день пов'язане з 13% зниженням ризику розвитку гіпертонії. 

"Вибираючи йогурт, віддавайте перевагу продуктам без додавання цукру. Для додання солодкого смаку та підвищення поживної цінності можна додати трохи фруктів", - радять у виданні.

Інші поради щодо здоров'я

Раніше дослідники назвали 9 найкращих фруктів для зниження артеріального тиску. За їхніми словами, до цього переліку увійшли банани, чорниця, цитрусові, журавлина, ківі, вишні, яблука, гранати та помідори.

Також експерти розповіли, коли найкраще пити каву для підтримки енергії, травлення та здорового сну. Фахівці назвали найкращий час для всіх цих факторів, спираючись на наукові дослідження. 

Вас також можуть зацікавити новини: