5 продуктів, про які краще забути після 50 років: ваш організм скаже вам спасибі

Або хоча б зменшити їх вживання, щоб не погіршити здоров'я.

Віддавати пріоритет своєму здоров'ю важливо в будь-якому віці, але якщо ви довго відкладали корисні звички "на потім", то досягнення 50 років може стати тим самим сигналом, коли варто почати стійкі зміни. Нехай ви й не відчуваєте великої різниці порівняно із сороковими, в організмі зазвичай починаються ледь помітні зміни.

Разом із фізичними ознаками старіння - на кшталт сивини чи нових зморщок - змінюються і потреби в поживних речовинах, тому збалансоване харчування стає важливішим, ніж будь-коли, пише EatingWell.

"Продукти, які найчастіше асоціюються зі здоровим старінням у США, - це фрукти, овочі, цільні злаки, ненасичені жири, горіхи, бобові та нежирні молочні продукти", - зазначає дієтологиня Меггі Мун.

Хоча повністю відмовлятися від якихось продуктів не обов'язково, після 50 років варто рідше включати деякі з них у раціон, щоб почуватися краще і підтримувати здоров'я. На думку дієтологів, п'ять продуктів краще залишити для особливих приводів.

Смажені у фритюрі продукти

Хоча сивина помітніша, ніж зміни в серці, старіння сильно впливає і на серцево-судинну систему. У 50 нерідко з'являються фактори ризику - підвищений тиск або поступове набирання ваги, - які збільшують імовірність хвороб серця.

Щоб підтримати здоров'я серця, дієтологи рекомендують обмежити смажену їжу: вона багата на калорії, "погані" жири і сполуки, що посилюють запалення. "Регулярне вживання смаженої їжі підвищує рівень холестерину, посилює запалення і збільшує ризик серцевих захворювань. Що більше смаженої їжі ми їмо, то вища ймовірність інсульту та серцевої недостатності", - пояснює Мун.

Повністю відмовлятися від неї не потрібно - нехай це буде рідкісним задоволенням.

Солодкі напої

Цукровмісні напої - головне джерело доданого цукру в раціоні американців: майже дві третини дорослих щодня п'ють хоча б один такий напій.

Іноді випити газовану воду - не проблема. Але регулярне вживання збільшує ризик серцево-судинних захворювань, діабету та інших хронічних станів.

Нещодавні дослідження також пов'язують надлишок цукру з підвищеним ризиком деменції. В одному дослідженні у людей з найвищим споживанням цукру ризик деменції був на 43% вищим, ніж у тих, хто споживав цукру найменше.

Найкращий спосіб скоротити цукор - відмовитися насамперед від солодких напоїв.

Солона їжа

Сіль - ще один фактор, який може вдарити по серцю, особливо якщо споживати її роками. І всупереч поширеній думці, прибрати сільничку - не найефективніше рішення. Головні джерела солі - ультраоброблені продукти: супи в банках, ковбаси, чіпси, соуси, заправки.

"Важливо знижувати кількість солоних продуктів, оскільки високий тиск у середньому віці пов'язаний із погіршенням когнітивних функцій і ризиком деменції пізніше", - підкреслює Мун.

Дорослим рекомендується споживати не більше 2300 мг натрію на день, але більшість перевищує норму більш ніж на 1000 мг. Тому зараз саме час дивитися на ярлики. Їжа з менш ніж 5% добової норми натрію вважається низькосолоною, а 20% і вище - високосолоною.

Білий хліб та інша рафінована випічка

Бутерброд - швидко, зручно і звично. Але хліб впливає на старіння значніше, ніж здається.

"Більшість упакованих хлібів багаті на рафіновані вуглеводи і бідні на клітковину, тож спричиняють стрибки цукру в крові", - каже дієтологиня Енн Денахі. Такі перепади з часом підвищують ризик інсулінорезистентності, що пов'язано з погіршенням роботи мозку і когнітивними порушеннями. Вихід простий: обирайте цільнозерновий хліб із щонайменше 4 грамами клітковини на скибочку.

Цілісні злаки довше перетравлюються, даючи стабільну енергію. Для більшого ефекту додавайте в бутерброди овочі.

Алкоголь

Звичайно, ви заслуговуєте на келих на свій 50-річний ювілей. Але ви можете помітити, що алкоголь діє інакше, ніж раніше.

"З віком організм гірше метаболізує алкоголь, тому його ефекти сильніші та довші", - пояснює Денахі. Навіть один напій на день пов'язаний зі зменшенням об'єму сірої речовини мозку - фактором, який може сприяти когнітивному зниженню, йдеться в одному з досліджень.

Надлишковий алкоголь також погіршує засвоєння кальцію, що особливо небезпечно в 50+, коли зростає ризик остеопенії та остеопорозу. Плюс алкогольні напої збільшують калорійність раціону, що сприяє набору ваги.

"Багато жінок у постменопаузі, які не можуть позбутися жиру на животі, приємно дивуються, наскільки легше худнути після відмови від вечірнього келиха вина", - додає Денахі.

На що варто робити ставку після 50

Ось корисні звички, які особливо важливі в цьому віці:

  • Їжте "веселку". Різноманітні овочі та фрукти допомагають боротися із запаленням - ключовим фактором серцевих захворювань і деменції.
  • Віддавайте перевагу нежирним білкам, які зберігають м'язову масу і підтримують здоров'я кісток.
  • Їжте більше бобових , вони покращують мікробіом кишківника - один із головних чинників здорового старіння.
  • Перекушуйте горіхами. Горіхи - зручне джерело здорових жирів, клітковини та антиоксидантів. Дослідження показують, що регулярне споживання волоських горіхів пов'язане з кращими показниками здоров'я з віком.

Раніше УНІАН повідомляв, як часто можна приймати мелатонін.

Вас також можуть зацікавити новини: