Покращують пам’ять: дієтологи назвали 5 найкорисніших продуктів осені

Дієтологи радять їсти їх щодня, адже вони мають низку корисних властивостей.

Для поліпшення роботи мозку цієї осені варто істи більше сезонних овочів та фруктів, таких, як журавлина та капуста, оскільки в них багато мінералів, що сприяють поліпшенню пам'яті та уповільнюють когнітивний спад, пише Verywell health. 

Також наводяться 5 видів продуктів, які варто більше їсти восени. 

Батат 

Батат або солодка картопля - корнеплід яскравого помаранчевого кольору багатий на бета-каротин, вітамін С і клітковину. 

Видання зазначає, що клінічний дієтолог Альберт Абаєв розповів, що батат містить антиоксиданти, які зменшують окислювальний стрес і покращують комунікацію між клітинами мозку. 

Дослідження, яке проводилося на тваринах, показало існування зв’язку між фіолетовим бататом і поліпшенням пам'яті та когнітивних функцій. Однак, для підтвердження такого ж ефекту у людей необхідні додаткові дослідження. 

Ще одне дослідження показало, що довгострокова дієта, багата бета-каротином, допомагає підтримувати когнітивні функції, особливо, якщо поєднувати з іншими антиоксидантами, такими як вітаміни Е і С. 

Імбир 

Цей сезонний інгредієнт містить вітаміни, мінерали та біоактивні сполуки, які допомагають боротися з окислювальним стресом і хронічним запаленням. 

Дослідження, яке проводилося в 2011 році, виявило, що екстракт імбиру допомагає поліпшити пам'ять у групи здорових жінок середнього віку. В статті було висунуто припущення, що імбир може допомогти запобігти деменції завдяки протизапальній дії кореня. 

Буряк 

Буряк — це яскравий коренеплід, багатий на антиоксиданти, вітаміни та мінерали, такі як фолати, калій, залізо та вітамін С. 

Фолати, що містяться в буряку, допомагають знизити рівень гомоцистеїну — амінокислоти, здатної пошкоджувати судини та сприяти розвитку серцевих захворювань. Є припущення, що великий рівень гомоцистеїну також пов'язують із хворобою Альцгеймера та деменцією. 

Журавлина 

Журавлина - це кислі червоні ягоди з антиоксидантними та протизапальними властивостями. 

Дослідження, яке проводилося в 2022 році показало, що вживання щодня невеликої чашки журавлини сприяє підтримці пам'яті та здоров'я мозку у літніх людей. 

Листові овочі 

Темно-зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат і капуста коллард, мають безліч переваг для здоров'я мозку. Вони містять калій, залізо та вітаміни Е, К і С. 

Згідно з результатами дослідження, щоденне вживання однієї порції цих овочів може допомогти уповільнити вікове погіршення когнітивних функцій. 

Корисні поради дієтологів

Раніше УНІАН повідомляв, що названо 9 продуктів, в яких міститься багато магнію. Багато людей страждають на дефіцит цього важливого мінералу й можуть навіть про це не здогадуватися. При тому, що магній необхідний для здоров'я кісток, роботи м'язів і підтримки кров'яного тиску.

Також ми писали, що дієтологи перелічили, яку користь отримає організм людини від щоденного вживання селери. В ній  є вітамін К, вітамін С, калій і фолати, які сприяють здоров'ю кісток, зміцненню імунітету та здоров'ю серцево-судинної системи. Водночас, при надмірному споживанні продукту можуть бути розлади травлення.

Вас також можуть зацікавити новини: