коли прибирати моркву

Наприкінці літа-початку осені українці збирають урожай, причому, всього - овочів, фруктів, ягід і, звичайно, коренеплодів. Для того щоб довго зберігати популярний овоч і не знищити його смакових якостей, важливо знати, коли прибирати моркву 2025 року і що робити з буряком.

Коли прибирати буряк і моркву - терміни

Ранньостиглі та середньостиглі сорти моркви городники вже зібрали влітку, а ось екземпляри, які достигають пізно, потрібно прибирати у вересні. Важливо встигнути до заморозків, тому кожен садівник зобов'язаний стежити за стовпчиком термометра. Щойно температура опуститься до +5 градусів, коренеплід перестане зріти і рости. Саме в цей момент і можна починати збирання. Якщо будете відкладати, то низькі температури боляче "вдарять" по овочу - він почне гнити в льосі, а отже, гірше зберігатися.

Є кілька ознак, коли прибирати моркву в Україні, якщо орієнтуватися не тільки на температуру:

Відео дня
  • нижнє листя жовтого кольору;
  • розмір коренеплодів відповідає характеристикам сорту;
  • термін вегетації закінчено;
  • білі корінці видно неозброєним оком.

Якщо ви помітили всі ці "знаки", то можете сміливо приступати до збирання врожаю, щоб не перетримувати овоч у землі. Від цього, до речі, його смак теж псується.

За тими ж перерахованими вище ознаками можна зрозуміти, коли прибирати буряк, але варто враховувати мінімальні відмінності - все-таки, це хоч і теж коренеплід, але інший, що відрізняється від моркви. Якщо листя буряка пожовкло, сам овоч твердий і щільний, а діаметр його дорівнює п'яти-десяти сантиметрам, то коренеплід можна викопувати.

Як правильно викопувати моркву і буряк

Після того як ви запам'ятали, коли прибирати моркву і буряк, запишіть собі, як правильно це робити. Будь-яка помилка може призвести до втрати врожаю в майбутньому - "поранені" коренеплоди гірше зберігатимуться в підвалі або погребі.

Викопувати моркву і буряк потрібно в сухий і прохолодний день вранці або ввечері. Якщо пройшли дощі, краще почекати, поки земля не просохне. Бажано злегка підчепити коренеплоди лопатою або вилами, але акуратно, щоб не пошкодити овочі. Травмовані екземпляри потрібно використовувати в кулінарії насамперед і не класти в один ящик із цілими, інакше бактерії "побіжать" далі.

Категорично заборонено стукати коренеплодами один об одного або об землю - так ви теж можете пошкодити цілісність шкірки. Краще залишити моркву і буряк лежати на сонці протягом години-двох, а потім, коли бруд висохне, акуратно прибрати його руками.

Зберігати в погребі, підвалі або коморі овочі можна, якщо забезпечити їм температуру від нуля до плюс двох градусів. Можна розмістити навалом або опустити в пісок, тирсу, але ящики і контейнери, незалежно від способу зберігання, обов'язково потрібно обробити фунгіцидами, тобто, знезаразити, а потім висушити. Дотримуючись усіх цих правил, ви зможете зберегти свіжі коренеплоди до наступного сезону.

Вас також можуть зацікавити новини: