Вітамін C дуже корисний для організму людини.
Вітамін C найбільш відомий тим, що сприяє зміцненню імунної системи. Однак вплив цього вітаміну на загальний стан здоров'я набагато перевищує цю користь. Про це пише Real Simple.
"Хоча ми зазвичай асоціюємо вітамін С зі зміцненням імунної системи, він робить набагато більше, ніж це", - запевняє дієтолог-діабетолог Джес ДеГоре.
Однією з причин, чому він так добре зміцнює імунітет, є його вражаючі антиоксидантні властивості.
"Це потужний антиоксидант, а це означає, що він допомагає захищати клітини від пошкоджень, спричинених стресом, неправильним харчуванням, забрудненням навколишнього середовища та іншими проблемами, що супроводжують життя в сучасному світі", - додає зареєстрований дієтолог Алікс Турофф.
Проте цитрусові - не єдині продукти, які мають високий вміст вітаміну C. Зокрема є багато інших фруктів та овочів, які допоможуть вам покращити імунітет.
Червоний болгарський перець містить удвічі більше вітаміну C, ніж великий апельсин. Крім того, цей перець має й інші переваги для здоров'я.
"Це суперзірки вітаміну С, а також вони багаті на вітамін А, який підтримує зір і здоров'я шкіри. Я люблю фарширувати їх або нарізати скибочками, щоб занурювати в хумус", - зауважує ДеГоре.
Броколі є джерелом поживних речовин, зокрема і вітаміну C. Також вони містять багато клітковини, вітаміну K та фолати, які сприяють здоров'ю серця, клітин та ДНК.
"Я люблю готувати броколі вдома, запікаючи її до хрусткої скоринки з оливковою олією, часником і пармезаном або додаючи до страв, приготованих у вок", - зазначила Турофф.
У двох чашках сирої капусти міститься понад 90 мг вітаміну C, однак її поживні властивості на цьому не закінчуються.
"Капуста також багата на клітковину, вітамін К, магній та антиоксиданти", - додає ДеГоре.
Цей овоч багатий на клітковину, фолати, вітамін A і вітамін K, який сприяє загальному здоров'ю, зокрема допомагає кишківнику, очам та імунній системі. Цю капусту можна вживати як сиру, так і варену.
"Я люблю смажити брюссельську капусту з оливковою олією або нарізати її соломкою і додавати до салату з лимоном і пармезаном", - зауважила Турофф.
Тим, хто любить гостру їжу, може сподобатися новина про те, що перець чилі багатий на вітамін C. Також гострий перець містить вітамін A.
"Страви, яким додавання перцю чилі йде на користь, обмежуються лише вашою уявою: паста, каррі, страви, приготовані у вок, маринади, заправки, соуси, рагу, печеня та запіканки - все це підходить", - запевняють у матеріалі.
Це м'яка на смак, злегка солодка капуста, не лише чудово підходить для різних рецептів, але є і дуже поживною, багатою на клітковину, калій та вітамін C.
"Я люблю кольрабі, очищену та нарізану сирою соломкою, з гуакамоле або хумусом, натерту на тертці в салати або нарізану спіраллю як замінник макаронів з низьким вмістом вуглеводів", - зауважила Турофф.
Шпинат є універсальним інгредієнтом, який підходить для смузі, страв з яйцями, супів, рагу, макаронів, салатів та інших страв.
"Але крім нейтрального, легкого трав'яного смаку, шпинат має багато корисних властивостей. Вітамін С, що зміцнює імунітет, вітамін К, що підтримує серце, кальцій, що зміцнює кістки, залізо, що утворює еритроцити, та магній, що сприяє розслабленню, - це лише деякі з поживних речовин, про які варто згадати, коли йдеться про шпинат", - підкреслили у Real Simple.
Раніше дієтологи пояснили, що корисніше, морква чи морквяний сік. Відомо, що морквяний сік містить вітаміни А і С - дві ключові речовини для правильної роботи імунітету. Також цей напій містить кілька поживних речовин, що підтримують роботу серця.
Водночас дієтологи назвали 7 продуктів з високим вмістом білка для перекусів. До такого переліку увійшли грецький йогурт, яйця, зварені круто, консервований тунець або лосось, сирні палички, в'ялене м'ясо, делікатесна індичка та домашній сир.