Протеїновий батончик - продукт, який може зацікавити нас у магазині, але про нього потрібно знати кілька деталей.
Іноді в нас виходить так, що вранці зовсім немає часу ні на приготування сніданку, ні на його вживання. Саме тому нам доводиться йти на роботу голодними. Або, наприклад, після тренування в залі нам потрібно чимось перекусити дорогою додому.
У таких випадках іноді може виникнути ідея в покупці протеїнового батончика - щоб отримати корисні макроелементи і заряд енергії на день, пише Delish.
Але, як і більшість упакованих продуктів, деякі протеїнові батончики можуть бути сильно переробленими і містити не найкорисніші інгредієнти. Видання звернулося до дієтологів, щоб дізнатися їхню думку.
Не всі батончики однаково корисні, тому важливо звертати увагу на склад. Сертифікований дієтолог Кіран Кемпбелл радить обирати варіанти, які містять "істотну кількість білка - зазвичай від 10 до 20 грамів на порцію - з мінімальною кількістю доданого цукру і коротким, зрозумілим складом".
Дипломована дієтологиня-нутриціологиня Саманта Макінні додає, що варто уникати батончиків із додаванням цукру, синтетичними підсолоджувачами, ароматизаторами та барвниками, а також із великою кількістю цукрових спиртів, що можуть спричиняти проблеми з травленням.
Вона рекомендує обирати батончики, підсолоджені натуральними інгредієнтами, такими як стевія, монах фрукт або алюлоза.
Також Макінні зазначає, що мета батончика - бути зручним джерелом білка, а не перевантаженим вуглеводами та жирами. "Зазвичай ми рекомендуємо обирати батончики із вмістом вуглеводів менше ніж 20 грамів і жирів - менше ніж 10 грамів", - каже вона.
Шукайте варіанти з мінімум 5 грамами клітковини - це важливо для стабільного рівня цукру в крові. Також вона радить уникати низькоякісних джерел білка, наприклад, ізоляту сої. Краще обирати батончики з білком із горіхів або яєць. Однак є й інші популярні джерела білка - сироватковий, молочний і гороховий білок, а також білки з цвіркунів і коників.
Макінні та Кемпбелл згодні, що протеїнові батончики - хороший варіант для зайнятих людей. Тих, хто потребує зручності, а також для спортсменів із підвищеними потребами в білку.
"У ситуаціях, коли ви пропускаєте прийом їжі або він затримується - наприклад, через довгий робочий день або якщо ви перебуваєте в дорозі, - батончик може бути більш збалансованим варіантом, ніж шкідливий перекус", - каже Кемпбелл. Однак, незважаючи на зручність, вона підкреслює, що не варто постійно замінювати ними повноцінні джерела білка, як-от м'ясо, бобові, горіхи та нежирні молочні продукти.
Раніше УНІАН повідомляв, що відбувається з організмом, якщо пити сік селери щодня. Селера на 95% складається з води і містить калій, електроліт. Вміст води і калію в селері дає змогу використовувати її як напій, що сприяє гідратації.
Крім того, ми розповідали, як погода впливає на схуднення. Експерти назвали чотири причини, чому худнути легше в теплу пору.