Є п'ять важливих причин для здоров'я.
Гарбузове насіння - гарне джерело магнію, цинку та заліза. Однак ці мінерали важкодоступні, коли воно у цілому вигляді. Як пише verywellhealth.com, дієтологи радять подрібнювати гарбузове насіння перед вживанням - це принесе більше користі організму, і на це є 5 причин.
Подрібнення насіння гарбуза "забезпечує травним ферментам кращий доступ до внутрішньої частини насінини, покращуючи засвоєння поживних речовин і сприяючи легшому травленню", - каже дієтологиня Мішель Рутенштейн.
Насіння гарбуза також містить фітинову кислоту - "антинутрієнт", який може зв'язуватися з мінералами і ускладнювати їх засвоєння, як показують деякі дослідження. При цьому подрібнення насіння гарбуза, особливо в поєднанні із замочуванням або обсмажуванням, може знизити рівень фітинової кислоти і поліпшити засвоєння поживних речовин організмом, вважає дієтолог Джанель Коннелл.
Насіння гарбуза багате на рослинний білок і корисні жири, зазначають дієтологи. При цьому подрібнення полегшує організму доступ до цих поживних речовин та їх засвоєння, що допоможе вам довше залишатися енергійними та ситими.
Якщо цільне насіння іноді викликає у вас здуття живота або дискомфорт, подрібнення може допомогти, сказав Коннелл. Дрібніші частинки насіння легше проходять через травний тракт і рідше викликають подразнення.
"Клітковина і поліфеноли стають доступнішими для кишкової мікрофлори", - каже Коннелл. "Це може сприяти виробленню коротколанцюгових жирних кислот, корисних для слизової оболонки кишківника і загального метаболізму".
Коротколанцюгові жирні кислоти - це сполуки, що утворюються під час ферментації клітковини кишковими бактеріями. Згідно з дослідженнями, вони пов'язані з поліпшенням травлення, посиленням імунітету і навіть більш здоровим обміном речовин.
Коннелл порадила додавати одну-дві столові ложки свіжомеленого насіння гарбуза до йогурту, вівсянки, смузі або супів. Корисні жири та білок допомагають стабілізувати рівень цукру в крові та підтримувати відчуття ситості, а м'який горіховий смак добре поєднується як із солодкими, так і солоними стравами.
Вона також рекомендувала подрібнювати насіння невеликими порціями. "Корисні жири дуже делікатні", - сказала Коннелл. "Зберігайте мелене насіння в герметичному контейнері в холодильнику або морозильній камері, щоб запобігти окисленню і зберегти смак".
Раніше експерти порівняли, де більше користі - у гарбузовому насінні чи чіа.