
Як гарбузове насіння, так і чіа є чудовим доповненням раціону. Водночас, вони мають різні корисні властивості для здоров'я, пише very well health.
Вказується, що в гарбузовому насінні міститься більше білка, тоді як в чіа - клітковини.
"Насіння гарбуза містить більше білка, ніж насіння чіа, тоді як насіння чіа містить у п'ять разів більше клітковини", - розповіла дієтолог Алісса Рамсі.
Тому, якщо людина хоче додати більше клітковини до свого раціону, тоді слід обирати насіння чіа.
"Клітковина в насінні чіа допомагає відчувати ситість, покращує роботу травної системи та сприяє збалансуванню рівня цукру в крові", - зазначила Рамсі.
Більше того, чіа є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот, які сприяють покращенню здоров'я серцево-судинної системи, зменшенню запальних процесів та покращенню роботи мозку.
Також в ньому більше кальцію, ніж в гарбузовому насінні. Видання нагадує, що як показали результати дослідження, кальцій є надзвичайно важливим для здоров'я кісток і допомагає підтримувати міцність і гнучкість тканин.
"Насіння гарбуза містить більше білка, а також трохи більше магнію, ніж насіння чіа: приблизно 150 міліграмів проти 110 міліграмів на 28 г", - поділилася доцент кафедри клінічних та профілактичних послуг з харчування в Школі медичних професій Рутгерського університету Стефані Джонсон.
Тому, згідно з дослідженням, додавання білка до раціону допомагає організму відновлюватися на клітинному рівні.
Як показують результати ще одного дослідження, магній підтримує роботу нервової та м'язової систем, а також відіграє важливу роль у регулюванні артеріального тиску та контролю рівня глюкози в крові.
Примітно, що в насінні чіа та гарбузовому міститься приблизно однакова кількість цинку та заліза.
Тому, експерти радять, якщо ви хочете додати до свого раціону насіння й обираєте між нарбузовим та чіа, тоді варто звернути увагу на стан здоров'я та які показники ви хочете поліпшити.
"Насіння чіа чудово сприяє контролю глікемії та здоров'ю серцево-судинної системи, кісток і травної системи завдяки високому вмісту клітковини та омега-3. Гарбузове насіння особливо цінне завдяки вмісту білка, мінералів, корисне для здоров'я простати, покращує якість сну та імунітет", - поділилася Джонсон.
Корисні поради щодо харчування
Раніше УНІАН повідомляв, що дієтолог Роб Гобсон пояснив, який фруктовий сік найкорисніший для організму, а яких соків краще уникати. Організація громадської охорони здоров'я Англії рекомендує обмежити споживання фруктового соку до 150 мл на день. Експерти попереджають, що надмірне споживання соку може призвести до діабету та ожиріння 2 типу.
Також ми писали, що бакалавр з харчових досліджень Нью-Йоркського університету Лена Абрахам поділилася порадою, як зробити вівсянку кашу ще смачнішою. Цей спосіб не потребує додавання жодних інших інгредієнтів.