Яку каву не варто пити: дієтологиня застерегла від 9 частих помилок

Іноді ми самі робимо свій напій некорисним, навіть не усвідомлюючи цього.

У сучасному світі існує чимало способів і засобів покращити смак кави. Однак з багатьма із них легко переборщити, зробивши улюблений напій менш корисним для здоров'я. Портал Verywellhealth розповів, як можна зіпсувати свою каву, іноді навіть не усвідомлюючи цього.

Дипломована дієтологиня Лорен Панофф назвала 9 способів зробити каву шкідливою.

1. Додавання вершків

Хоч вершки покращують смак кави, проте їх якість може бути сумнівною. До того ж має значення і кількість вершків, яку ви вливаєте у чашку.

Наприклад, лише 2 столові ложки вершків зі смаком ванілі можуть додати до вашого напою ще 60 калорій, 2 грами жиру та 10 грамів цукру. Здоровішим варіантом було б додати трошки несолодкого соєвого або вівсяного молока, яке також забезпечує вершкову консистенцію без зайвого жиру та цукру.

2. Додавання цукру та штучних підсолоджувачів

Цукор у каві перевантажує її потенційно небажаними калоріями, що може сприяти розвитку цукрового діабету чи набору зайвої ваги.

Наприклад, 2 столові ложки ванільного сиропу можуть забезпечити 80 калорій і 20 грамів доданого цукру. Натомість кількість вашого звичайного підсолоджувача варто зменшити удвічі та для смаку додати трохи меленої кориці.

3. Вибір низькоякісної або неорганічної кави

Не всі сорти кави однакової якості. Багато кавових зерен обробляються синтетичними пестицидами та хімікатами, які можуть залишатися у вашій чашці. Вживання цих речовин з часом може викликати проблемами зі здоров’ям.

Якщо ви постійно п'єте каву, подбайте про вибір високоякісного, органічно вирощеного продукту.

4. Вживання кави у невідповідний час

Кофеїн – це природний стимулятор, призначений для покращення пильності та концентрації, а також тимчасового підвищення енергії. Однак якщо ви п'єте каву цілий день, можете помітити його тривалий вплив на ваше психічне здоров'я та режим сну.

Вживання великої кількості кави може сприяти нервозності та посиленню почуття тривоги або стресу. Також кава натщесерце, наприклад, перед сніданком, може призвести до розладу травлення або кислотного рефлюксу.

Крім того, кофеїн може залишатися у вашому організмі до 6-14 годин. Якщо ви п'єте каву вдень і маєте проблеми із засинанням, то не вживайте її після обіду.

5. Ігнорування природних підсилювачів смаку

Якщо ви покладаєтесь лише на цукор чи ароматизовані вершки, то втрачаєте можливість зробити каву смачнішою й кориснішою. Звичайні спеції з кухні - кориця, мускатний горіх, какао чи кілька крапель ванільного екстракту - додають глибини смаку без цукру і штучних добавок. Крім того, натуральні складники містять антиоксиданти і протизапальні речовини.

6. Відмова від корисних добавок

Ранкова кава може стати не лише напоєм, який бадьорить, а й способом додати до раціону корисних речовини. Дехто додає порошки лікувальних грибів чи какао, інші - колаген для підтримки шкіри та відновлення після тренувань.

7. Залежність від кави з кав’ярень чи магазинів

Готові напої з кавових мереж зручні, але часто містять забагато калорій, жирів і цукру через значну кількість у їхньому складі сиропів та ароматизаторів. Великий кавовий напій інколи може "потягнути" більше калорій, ніж цілий обід.

Якщо пити таку каву зрідка - це приємне частування. Але щоденне споживання швидко зруйнує ваші оздоровчі зусилля. Тим часом, вживаючи приготовлену вдома каву, ви зможете контролювати її вміст.

8. Недостатнє споживання води

Кава здебільшого складається з води, утім, не варто робити її основним джерелом рідини. Вода - критично важлива для роботи організму та його базових функцій. А тим часом кофеїн має сечогінний ефект, тому вживання кави без достатньої кількості води зневоднює організм.

9. Використання пластикових кавоварок чи капсул

Заварювати каву у пластикових апаратах або з капсул зручно, але є приховані ризики. Пластик під дією гарячої води може виділяти бісфенол А (BPA) чи фталати.

Ці речовини пов’язують із гормональними збоями та іншими проблемами зі здоров’ям. Краще обирати кавоварки зі сталі, скла чи кераміки. Це безпечніше і для вас, і для планети.

Раніше УНІАН розповідав, що буде, якщо раптово перестати пити каву. Експерти розповіли, що наслідки для організму можуть бути як негативні, так і позитивні. Йдеться, зокрема, про головні болі, закрепи, млявість, втрату ваги, покращення сну, зникнення нервозності.

Вас також можуть зацікавити новини: