Віденський спосіб зробити каву в 10 разів смачнішою: він змінює смак до невпізнання

Цей багатовіковий напій по суті являє собою тірамісу в склянці.

Соціальні мережі навчили нас безлічі корисних лайфхаків, які заощаджують час і гроші, але, мабуть, найприємніші з них - ті, що показують, як відтворити улюблені напої з кав'ярень удома, заощаджуючи при цьому пристойну суму щотижня.

Але що може бути приємнішим, ніж дізнатися, як зробити власними руками каву з Відня - ейншпеннер - напій, відомий ще з 1800-х років. Ейншпеннер не лише кумедно вимовляти - його приємно і пити, пише Parade. Це кремовий, оксамитовий коктейль з еспресо з густою шапкою підсолоджених збитих вершків зверху.

Що саме являє собою кава "айншпеннер"

За словами експерта з їжі та рецептів Ріка Роджерса, автора книги Kaffeehaus і ведучого гастротурів віденськими кав'ярнями, айншпеннер пов'язаний з традиційною одно-кінною каретою.

"Ці екіпажі були відкритими, тому кучеру (фіакеру) потрібен був гарячий напій, щоб зігрітися на холодному віденському повітрі. Ейншпеннер придумали наприкінці 1800-х у кав'ярні поруч з Оперним театром, де обслуговували кучерів. Напій зігрівав їх під час довгого очікування клієнтів після вистави. Шапка зі збитих вершків утримувала тепло і відмінно справлялася зі своїм завданням", - розповідає Роджерс виданню.

Сьогодні існує безліч варіантів цього напою, деякі з яких відходять від традиції: з льодом, з матча, а також з безмолочною "вершковою" шапкою.

Що входить до віденської кави

Щоб приготувати класичний ейншпеннер, вам знадобиться свіжозварений еспресо (або дуже міцна кава) приблизно на одну чашку, вершки для збивання, дрібна або цукрова пудра та дрібка солі. Якщо робите версію з льодом, потрібні кубики льоду.

Як приготувати ейншпеннер

Для холодного ейншпеннера спочатку зваріть дві порції еспресо і дайте їм злегка охолонути. Наповніть склянку льодом і налийте еспресо. В окремій мисці збийте вершки з цукром і дрібкою солі до консистенції розталого морозива - густі, але такі, що все ще ллються. Викладіть або акуратно налийте вершки поверх кави, щоб вони утворили окремий шар.

За бажання посипте зверху какао, корицею або тертим шоколадом - для "кавового" завершення. Для гарячого ейншпеннера просто не використовуйте лід, але зберіть напій тим самим способом шарами.

4 поради щодо приготування ейншпеннера вдома

1. Не перезбивайте. Вершки мають бути м'якими та текучими, щоб плавно опускатися в еспресо. Якщо збити занадто сильно, вони не будуть поступово з'єднуватися з кавою.

2. Використовуйте хороший еспресо. Оскільки інгредієнтів небагато, якість вирішує все. Правильний помел і температура заварювання дадуть набагато яскравіший смак.

3. Додайте дрібку солі. Це звучить дивно, але невелика кількість солі підсилює і солодкість, і гірчинку кави.

4. Охолодіть склянку. Якщо готуєте холодну версію, кілька хвилин у морозильнику допоможуть зберегти чіткі шари, поки ви п'єте.

Раніше УНІАН повідомляв, чи можна пити каву за високого кров'яного тиску.

Вас також можуть зацікавити новини: