Не всі знають, що підвищує настрій і покращує роботу мозку. Виявляється, позитивно впливати на цей складний орган можуть не лише корисні поживні речовини (зокрема, амінокислоти, антиоксиданти, у тому числі поліфеноли), отримані з їжі, а й ті, що містяться в деяких напоях.
Такою інформацією поділилася сертифікована дієтологиня Роксана Ехсані у статті для видання health. Відомості, розміщені в матеріалі, перевірила клінічний дієтолог із понад 10-річним досвідом роботи в охороні здоров'я, ліцензована медсестра Авів Джошуа.
Ехсані, посилаючись на відомості вчених, поділилася, що вживати для поліпшення роботи мозку можна 10 напоїв, серед яких є традиційні - зелений чай та кава.
Ось які напої можуть позитивно вплинути на роботу мозку:
- Зелений чай, за відомостями вчених, сприяє поліпшенню уваги, пам'яті та зниженню тривожності. Крім того, завдяки напою покращується продуктивність під час завдань, що потребують пильності та перемикання уваги. Користь зеленого чаю може стати результатом того, що в ньому поєднуються теанін (амінокислота) і кофеїн.
- Комбуча (напій із чайного гриба) позитивно впливає на мозок насамперед через те, що в ній є корисні для кишківника живі мікроорганізми - пробіотики. Дослідники з'ясували, що зміни в кишечнику можуть впливати на функції мозку, зокрема, на настрій, ухвалення рішень, емоції, пам'ять і пізнання.
- Натуральний апельсиновий сік. Дослідники з'ясували, що завдяки споживанню такого соку знижується ризик розвитку деменції. Користь апельсинового соку може полягати в тому, що він містить кілька поживних речовин і фітонутрієнтів, які здатні впливати на здоров'я мозку, якщо їх споживати у складі збалансованої дієти. Йдеться, зокрема, про флавоноїди, тіамін та вітаміни B6 та С.
- Стовідсотковий гранатовий сік. Науковці дізналися, що в літніх людей, які мали вікові проблеми з пам'яттю, після споживання впродовж чотирьох тижнів 240 мілілітрів гранатового соку покращилася здатність запам'ятовувати слова й образи. У такому сокові є багато поліфенолів, які здатні захищати мозок.
- Молоко. У склянці коров'ячого молока, зокрема, міститься вітамін В12, який допомагає захищати нервові клітини і прискорює передачу ними сигналів один одному, що важливо для пізнавальних здібностей. Крім того, в напої є кальцій, який відіграє вирішальну роль у тому, як клітини мозку обмінюються сигналами та створюють нові зв'язки (це відіграє важливу роль для навчання і формування пам'яті).
- Кава. Завдяки кофеїну, який міститься в напої, підвищується мозкова активність, можуть покращитися когнітивні функції та пам'ять. Завдяки споживанню напою в довгостроковій перспективі можна зменшити ймовірність розвитку нейродегенеративних захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера. Можливе зменшення симптомів депресії.
- Буряковий сік. У напої можуть міститися нітрати, завдяки яким кровоносні судини здатні розширитися, через що покращується доставка кисню і поживних речовин до всіх органів, зокрема, до мозку.
- Кефір. У цьому кисломолочному продукті є пробіотики, і завдяки їхньому позитивному впливу на кишківник, за відомостями вчених, може поліпшуватися загальна когнітивна діяльність і пам'ять. Крім того, вчені з'ясували, що споживання цього напою може зменшити ризик виникнення депресії чи тривожності.
- Чай із женьшеню. Напій із цієї лікарської рослини, за даними дослідників, здатний під час старіння організму підвищувати пластичність мозку і сприяти поліпшенню когнітивних функцій.
Крім того, корисний зелений сік (із селери, броколі, шпинату). У такому сокові є багато антиоксидантів, мінералів і вітамінів, які необхідні для підтримки здоров'я мозку. За даними вчених, люди, які не рідше трьох разів на тиждень споживають такий сік, можуть відтермінувати початок хвороби Альцгеймера.
Цікаві новини про здоров'я - що вже писали
Раніше лікар-кардіолог Олег Миронюк розповів УНІАН, як правильно пити каву. За словами медика, користь принесе тільки натуральний продукт. Лікар порадив пити таку каву тільки в першій половині дня і не споживати більше норми - трьох чашок на добу.