Вівсяну кашу слід постійно вживати людям, які мають проблеми з травленням, діабет, хочуть схуднути та ще з низкою проблем зі здоров'ям.
Вісянка є надійним джерелом корисних для серця цільних зерен, клітковини та інших поживних речовин, повідомляє verywell health.
Дослідження американської кардіологічної асоціації показали, що овес і вівсянка можуть сприяти контролю рівня цукру в крові та зниженню рівня холестерину, допомагають контролювати вагу, покращують здоров'я травної системи та багато іншого.
Всього, експерти перелічили 8 переваг щоденного вживання вівсянки:
1.Знижує ризик розвитку хронічних захворювань
Поліфеноли, що є у вівсянці, мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Вони відіграють ключову роль у боротьбі з окислювальним стресом. Це відбувається, коли організм намагається захиститися від вільних радикалів, що пошкоджують клітини.
Дослідження показують, що поліфеноли вівсяних пластівців можуть допомогти протидіяти наслідкам старіння та потенційно запобігати хронічним захворюванням, зокрема: серцевим хворобам, інсульту, діабету другого типу, ожирінню.
2. Покращує реакцію на інсулін
Вівсянка може бути корисною для людей з діабетом 2 типу. Проведені дослідження вказують на те, що бета-глюканова клітковина, що міститься у вівсянці, може знижувати рівень цукру в крові та покращувати чутливість до інсуліну.
Оскільки вівсянка - це складний вуглевод, її вживання допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, зменшуючи стрибки та падіння цукру після їжі.
3. Містить велику кількість вітамінів та мінералів
Вміст заліза, магнію, селену та цинку в вівсянці корисний, зокрема для підтримки нервової та м'язової функції. Також вівсяна каша багата на розчинні волокна, особливо бета-глюкан, який допомагає знизити рівень холестерину та поліпшити здоров'я серця.
4. Покращує рівень холестерину
Результати дослідження показали, що бета-глюкан вівсяних пластівців може знижувати рівень загального холестерину та холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), сприяючи здоров'ю серця.
Тому вживання вівсяних пластівців знижує рівень холестерину завдяки додаванню до раціону великої кількості клітковини. Така їжа є особливо корисною для зниження ризику серцевих захворювань у людей з помірно підвищеним рівнем холестерину.
5. Сприяє схудненню
В одному дослідженні люди, які споживали вівсянку протягом 12 тижнів, мали меншу масу тіла, менше жиру в організмі та менший обхват талії в порівнянні з тими, хто отримував плацебо - неефективну речовину, яку дають людям у контрольних групах дослідницьких випробувань.
Результати ще одного дослідження показали, що вівсянка запобігає ожирінню та накопиченню жиру в області живота, а також покращує функцію печінки у людей.
6. Корисна для кишківника
Бета-глюкан вівсяних пластівців є розчинною клітковиною і пребіотиком, який має різні корисні властивості для здоров'я травної системи.
Дослідження показали, що вживання вівса і вівсяних пластівців сприяє збільшенню кількості і різноманітності корисних бактерій в кишківнику у людей з гастроентерологічними захворюваннями і без них.
7. Знижує ризик розвитку астми
Дослідження показують, що включення вівса (або вівсяних пластівців) у раціон харчування дитини може допомогти знизити ймовірність розвитку астми. Це відбувається завдяки тому, що ця їжа сприяє зменшенню запалення.
Водночас, як зазначається, для встановлення зв'язку між вівсяними пластівцями та профілактикою астми треба отримати додаткові докази.
8. Корисна при закрепі
Багатий вміст клітковини в вівсянці також сприяє здоровому травленню і потенційно полегшує закреп. Розчинна клітковина вівсянки (бета-глюкан) корисна для нормалізації роботи кишечника. Зокрема, вона допомагає пом'якшити кал, що полегшує дефекацію і зменшує ймовірність запорів.
Раніше УНІАН повідомляв, що експерти радять восени додавати до раціону більше сезонних овочів та фруктів. Всього до переліку внесено 7 корисних овочів та фруктів.
Також ми писали, що деякі продукти мають протизапальні властивості, тому їх корисно вживати, щоб запобігти в організмі хронічного запалення та не допустити виникнення цілої низки проблем.