
Хоча деяке запалення є нормальним явищем - наприклад, реакція організму на поріз або короткочасну хворобу, але хронічне запалення низької інтенсивності може непомітно завдавати шкоди організму і сприяти виникненню цілої низки проблем.
Видання Eating Well пише, що купівля сезонних продуктів не тільки економить гроші, а й гарантує отримання максимальної кількості поживних речовин.
Гарбуз
Гарбуз - це не лише інгредієнт для пирогів. Його яскравий помаранчевий колір свідчить про багатий вміст каротиноїдів, таких як бета-каротин - антиоксидант, що допомагає захистити клітини від окисного стресу і заспокоїти запалення, - а також лютеїну і зеаксантину, які підтримують здоров'я очей. Гарбуз також містить вітаміни C і E, калій і клітковину, які підтримують імунітет і допомагають стримувати запалення.
"Антиоксиданти, що містяться в гарбузі, захищають організм від хронічних захворювань, нейтралізуючи вплив вільних радикалів і пошкодження клітин", - каже дієтологиня Мадлен Шнайдер.
Груші
"Груші містять хлорогенову кислоту - поліфенол, який вивчають на предмет його антиоксидантних і протизапальних властивостей. Більша частина цих поживних речовин міститься в шкірці, тому за можливості не знімайте шкірку", - каже дієтологиня Кетрін Розенталь.
Крім хлорогенової кислоти, груші містять флавоноїди, тритерпеноїди, фенольні кислоти і клітковину - комбінацію, яка пов'язана зі зниженням маркерів запалення і поліпшенням метаболічного здоров'я.
Гриби
Гриби містять бета-глюкани, особливий тип клітковини, який допомагає регулювати імунну реакцію організму і заспокоювати запалення. Вони також містять антиоксиданти, такі як ерготіонеїн і фенольні сполуки, які допомагають боротися з окислювальним стресом, пов'язаним із хронічним запаленням.
Капуста кале
"Капуста багата поживними речовинами і фітохімічними сполуками, які чинять захисну дію на здоров'я", - каже Шнайдер.
Ця листова зелень багата на глюкозинолати і флавоноїди - рослинні сполуки, які допомагають знизити маркери запалення і захищають від окислювального стресу. Дієти з високим вмістом цих сполук пов'язані з нижчим ризиком хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, діабет і деякі види раку.
Імбир
Імбир містить сотні природних біологічно активних сполук, серед яких найпоширенішими є гінгероли та шогаоли. Ці рослинні сполуки захищають клітини від окислювального стресу, допомагаючи зменшити хронічне запалення.
Хоча імбир часто асоціюється із заспокійливою дією при розладі шлунка, ранні дослідження показують, що регулярне вживання імбиру може допомогти полегшити м'язовий біль, дискомфорт у суглобах та інші слабкі запалення.
Журавлина
Вона багата на протизапальні рослинні сполуки, включно з поліфенолами, як-от проантоціанідини і флавоноли, а також вітаміни C і E. Дослідження показують, що ці поживні речовини мають антиоксидантну і протизапальну дію і можуть сприяти здоров'ю серця, захищати від інфекцій сечовивідних шляхів, знижувати кров'яний тиск і навіть боротися зі шкідливими бактеріями, такими як Helicobacter pylori.
Велика частина поживних речовин міститься в шкірці журавлини, тому цільні ягоди журавлини містять більше поживних речовин, ніж підсолоджені соки.
Волоські горіхи
Вони містять потужну комбінацію жирних кислот омега-3, вітаміну Е, пребіотичних волокон і антиоксидантних поліфенолів, які разом заспокоюють запалення і підтримують здоров'я в довгостроковій перспективі.
Одне з їхніх ключових з'єднань, зване елаготанінами, перетворюється кишковими бактеріями на коротколанцюгові жирні кислоти, які допомагають захищати клітини і можуть зменшувати хронічне запалення.
Дослідження показують, що ці поживні речовини сприяють здоров'ю серця і кишечника, і дедалі більше доказів пов'язують регулярне вживання волоських горіхів із нижчим ризиком захворювань.
Лосось
Свіжий лосось - одне з найкращих джерел омега-3 жирних кислот, зокрема, ейкозапентаєнової кислоти (EPA) і докозагексаєнової кислоти (DHA). Ці довголанцюгові жири допомагають заспокоїти запалення, підтримуючи здоров'я кровоносних судин, покращуючи функцію клітинних мембран і впливаючи на імунні сигнали.
Раніше УНІАН писав, чи правда лосось корисніший за іншу рибу.