Кава не лише бадьорить: учені відкрили несподіваний ефект улюбленого напою

Виявляється, вживання кави має значення для людей, які лікуються антибіотиками.

Усім давно відомо про те, що кава бадьорить. А нещодавно учені відкрили ще одну властивість цього напою: він робить стійкішими до антибіотиків бактерії у кишківнику. Про це пише Earth.

Це відкриття зробила команда дослідників під керівництвом професорки Ани Ріти Брочадо з Вюрцбурзького університету, що в Німеччині.

Так, дослідження показало, що кофеїн знижує ефективність деяких антибіотиків. Це не означає, що він безпосередньо знешкоджує ці препарати, але викликає незначні зміни всередині деяких бактерій, зокрема кишкової палички. Ці зміни можуть блокувати проникнення антибіотиків, допомагаючи бактеріям вижити.

Науковці виявили, що кофеїн активує ген під назвою Rob. Щойно він вмикається - запускається ланцюгова реакція. Кілька транспортних білків змінюють поведінку, і бактерії починають блокувати антибіотики, наприклад ципрофлоксацин.

Кофеїн не вбиває антибіотики, а лише ускладнює процес проникнення їх усередину клітини. Бактерії не стають повністю стійкими – їх просто стає важче знищити, пояснила професорка.

Учені наголосили: найгірше те, що такий вплив кави на антибіотики не проявляється у стандартних тестах на резистентність. Результат може показати, що антибіотик діє, але насправді це може бути не так.

Вони також дослідили, яку роль відіграє кофеїн при впливі актибіотиків на сальмолеллу - близького родича кишкової палички. Як з'ясувалося, у цьому випадку кофеїн не знижував всмоктування ліків. Різниця, ймовірно, полягає в тому, як кожен вид контролює транспортні білки: один налаштовує ці ворота, а інший - ні.

Зауважується, що цей ефект кави не є класичною резистентністю, а це щось більш гнучке, що бактерії можуть вмикати або вимикати. Учені назвали це "низьким рівнем" резистентності. Вона тимчасова та ледь помітна, але це не робить її безпечною. Вона може допомогти бактеріям виживати достатньо довго, щоб викликати стійку інфекцію і розвинути подальшу резистентність.

Тобто навіть якщо кофеїн не зробить кишкову паличку безсмертною, він може дати їй шанс на перемогу. А в медицині навіть невелика перевага може мати значення.

"Такі фундаментальні дослідження впливу речовин, що споживаються щодня, підкреслюють життєво важливу роль науки в розумінні та вирішенні реальних проблем", – сказала президентка Тюбінгенського університету Карла Полльманн.

Учені припустили, що це відкриття, ймовірно, змусить лікарів, які призначають лікування антибіотиками враховувати дієту пацієнта, зокрема чи вживає він каву.

Раніше УНІАН розповідав, як пити каву правильно, щоб продовжити своє життя. Учені, провівши дослідження, зробили висновок, що вживання від однієї до трьох чашок чорної кави на день може на 15 відсотків знизити ризик смертності. Але важливо, щою кава була несолодкою і без вершків.

Вас також можуть зацікавити новини: