Нове дослідження довело, що "правильна" їжа допомагає уникнути когнітивних проблем.
Старіння - це не лише певна кількість прожитих років, а це ще й стан наших органів, зокрема мозку. Учені тепер можуть оцінити "вік" цього органа за допомогою МРТ-сканувань і порівняти його з фактичним віком людини. Коли відповідно до цієї оцінки мозок "старший" за фізіологічний вік - ризик когнітивних проблем, як правило, вищий. Коли він "молодший" - це хороший знак. Про це пише Eatingwell.
Один зі способів підтримувати здоровий мозок - дієта, зокрема її середземноморські варіанти. Згідно з результатами нового дослідження, опублікованого в журналі Clinical nutrition, сповільнити старіння мозку здатен такий компонент цієї дієти, як зелений чай.
Учені відстежували вік мозку разом із панеллю білків крові, які можуть відображати запалення та інші біологічні процеси, пов'язані з роботою мозку. Вони виявили, що у людей, яким призначали середземноморську дієту з додатковими поліфенолами із зеленого чаю та інших джерел, відбувалися найсприятливіші зміни та спостерігалися ознаки "молодшого" профілю мозку.
Дослідження проводилося на великому ізраїльському підприємстві, де близько 300 дорослих (переважно чоловіків) з абдомінальним ожирінням та/або дисліпідемією були рандомно поділені на три групи з різною дієтою: здорові дієтичні рекомендації, традиційна середземноморська дієта з обмеженою калорійністю, зелено-середземноморська дієта з акцентом на поліфенолах (green-Med).
Кожен учасник третьої групи щодня отримувала від 3 до 4 чашок зеленого чаю, близько семи порцій волоських горіхів на тиждень волоських горіхів та коктейль Манкай (ряска). Також усі групи отримували рекомендації щодо фізичної активності.
За допомогою МРТ оцінювався "вік" мозку. Основним показником старіння був розрив у "віці" мозку ("вік" мозку мінус хронологічний вік). Дослідники також виміряли понад 80 циркулюючих білків та шукали закономірності, пов'язані зі змінами віку мозку з часом.
На початку дослідження у всіх учасників були підвищені рівні двох білків - галектин-9 та декорин. Це пов'язувалося зі старшим, ніж очікувалося, мозком. Протягом 18 місяців рівень галектину-9 значно знизився в групі green-Med порівняно з групою здорового харчування. Загальна картина також змінилася більш сприятливо в групі green-Med.
Ці результати свідчать про те, що середземноморська дієте з вищим вмістом поліфенолів, зокрема завдяки щоденному вживанню зеленого чаю, може допомогти створити умови для повільнішого старіння мозку.
Зазначається, що для того, аби покращити стан свого мозку, достатньо зробити зелений чай своїм улюбленим напоєм.
"Намагайтеся пити від 2 до 4 чашок на день (гарячого або холодного). Якщо у вас чутливість до кофеїну, спробуйте раніше припинити вживання або розгляньте можливість вживання зеленого чаю без кофеїну", - йдеться у публікації.
Крім того, важливо вживати багато рослинної їжі зі значним вмістом поліфенолів, наприклад, з'їдати щодня невелику жменю волоських горіхів. Також у раціоні мусять бути овочі, бобові, цільнозерновими продукти, трави, листова зелень.
Від червоного (обробленого) м’яса варто відмовитися на користь риби та птиці. Важливою для мозку є і регулярна фізична активність.
Раніше УНІАН розповідав, як снідати, щоб мозок весь день працював на повну. Зазначалося, що після ночі голодування ваш мозок потребує палива та поживних речовин, щоб залишатися гострим та допомогти зосередитися, а через пропуск сніданку ви може бути млявими упродовж усього дня. Тому критично важливим є те, що ми їмо вранці і що робимо перед тим, як з'їсти перший шматочок.
Дієтологиня Лорен Манакер пояснила, що для ефективної роботи мозку упродовж дня важливо пити воду перед кавою, поєднувати білки з вуглеводами, обмежити доданий цукор.