Жоден інгредієнт, який ви додаєте у воду при варінні, не полегшить чищення яєць, стверджує експерт.
Здавалося б, у соцмережах є різні поради, у тому числі і про те, як правильно варити яйця, щоб вони легко чистилися. Але чи всі ці лайфхаки працюють? З цим питанням розбиралося видання The Takeout.
Про які тільки методи легкого чищення яєць не розповідають люди: і про використання офісної кнопки, і про обклеювання яйця скотчем, і про додавання певних інгредієнтів у воду при варінні. Однак, за словами директора з інновацій Американської ради з яєць, шеф-кухаря Нельсона Серрано-Бахрі, більшість із них не дієві, якщо ви варите свіжі яйця, при цьому не дотримуючись техніки їх приготування.
Один із лайфхаків, який обговорюють у мережі, полягає в тому, що якщо зварити яйця, яким уже кілька днів, то вони будуть легко чиститися. Серрано-Бахрі підтвердив, що це справді так. Він пояснив, як це працює.
"З віком яйця (яким 7–14 днів) втрачають CO₂, а їхній pH підвищується, послаблюючи зв’язок між білком і внутрішньою оболонкою. Тож так, трохи старші яйця дійсно легше чистяться", - сказав він.
Однак при цьому експерт не радить ігнорувати спосіб приготування яєць, навіть якщо вони несвіжі:
"Якщо яйце покласти у вже киплячу воду, зовнішній білок швидко звернеться, а негайна крижана ванна після цього допоможе йому відокремитися від шкаралупи".
Після того, як яйце зварилося, Серрано-Бахрі радить скористатися ще одним трюком для легшого очищення. За його словами, треба "розтріскати шкаралупу з усіх боків" і чистити яйце під проточною водою або зануривши його у воду.
Популярна порада щодо чищення яєць, яку люди часто використовують, полягає в тому, що треба додавати у воду при варінні певні інгредієнти, наприклад олію. Шеф-кухар каже, що ця концепція - міф.
"Олія плаває на поверхні і не досягає місця між шкаралупою та білком, де відбувається прилипання. У кращому випадку вона може запобігти прилипанню фрагментів шкаралупи під час чищення, хоча загалом це не змінює правила гри. Чайна ложка олії на літр води не зашкодить, але й не виправить ситуації, якщо яйця важко чистяться", - пояснив Серрано-Бахрі.
Добавляння у воду інших інгредієнтів - харчової соди, оцту - також не дуже допомагає, каже він і повторює, що по-справжньому працюють лише вибір несвіжих яєць і спосіб їх варіння.
Раніше УНІАН розповідав, чому яйця не можна зберігати у дверцятах холодильника. За словами експертів, цей продукт потребує підтримання постійної температури, а у дверцятах холодильника, який протягом дня часто відчиняють, температура буде не стабільна. Тому фахівці радять найкраще тримати яйця на одній із полиць холодильника.