Учені назвали незвичайне тріо продуктів, які уповільнюють старіння мозку, - дослідження

Ці продукти знижують рівень білка в крові, пов'язаного з маркерами прискореного старіння мозку.

Вчені встановили, що вживання несподіваного тріо продуктів - зеленого чаю, волоських горіхів, а також водної рослини під назвою манкай - може допомогти зберегти молодість мозку.

Манкай - це найменший листовий овоч у світі (розміром близько 0,5 мм), який не має коріння і стебел і росте на поверхні водойм.

Як пише Fox News, під час 18-місячного рандомізованого дослідження за участю майже 300 дорослих людей, вчені з Гарвардського університету, Університету імені Бен-Гуріона в Ізраїлі та Лейпцизького університету в Німеччині вивчили білки крові та порівняли їх із даними МРТ, які оцінювали "вік мозку" учасників. Результати опубліковані в журналі Clinical Nutrition.

Перша група дотримувалася зеленої середземноморської дієти, багатої рослинами і з низьким вмістом червоного і переробленого м'яса. Друга група учасників дотримувалася традиційної середземноморської дієти, багатої на овочі, замінивши червоне м'ясо птахом і рибою, тоді як ще одна група дотримувалася стандартних рекомендацій зі здорового харчування.

У результаті в учасників, які дотримувалися зеленої середземноморської дієти, спостерігалося найбільше зниження рівня галектину-9, білка, пов'язаного зі швидшим старінням мозку, - і МРТ-сканування показало більш "молодий" мозок порівняно з їхнім реальним віком.

"Зниження рівня галектину-9 може означати придушення запальних процесів, що сприяють зниженню когнітивних функцій, втраті пам'яті та нейродегенеративним захворюванням, таким як хвороба Альцгеймера", - розповіла Fox News Digital старший автор дослідження Айріс Шай.

Шай сказала, що антиоксидантні сполуки в зеленому чаї, поряд із корисними жирами і поліфенолами у волоських горіхах, імовірно, сприяли цим змінам, тоді як ряска манкай підтримувала кишково-мозкові та метаболічні шляхи.

Манкай привернув увагу дослідників своїм надзвичайно багатим поживним профілем. Це повноцінний рослинний білок, що містить легкозасвоюваний вітамін B12 і залізо.

Попередні дослідження тієї ж групи пов'язували манкай із поліпшенням контролю рівня цукру в крові, поліпшенням обміну речовин і здоров'я кишківника, а також зменшенням запалення - факторами, які можуть впливати на мозок і когнітивні функції.

Водночас самі по собі зелений чай і волоські горіхи вже продемонстрували величезний позитивний ефект, навіть без додавання ряски манкай, яку досить складно знайти.

Раніше дослідники попередили, що вживання нездорової їжі протягом лише кількох днів може негативно вплинути на пам'ять.

Вас також можуть зацікавити новини: