Зазначається, що обидві олії корисні, але мають деякі відмінності.
Коли мова заходить про вибір корисної олії, на першому місці часто опиняються олія авокадо та оливкова олія. Обидві багаті корисними для серця жирами і мають цілу низку корисних властивостей.
Видання Eat This, Not That пише, що хоча походження кожної з олій різне, але процес їхнього виробництва схожий, особливо нерафінованих олій.
Сара Глінскі, дієтологиня, розповіла, що якщо говорити про поживний склад олії авокадо та оливкової олії, то вони мають багато спільного.
Поживність олії авокадо (на 1 ст. л.):
Олія авокадо багата на мононенасичені жири, особливо на олеїнову кислоту. Вона також багата на вітамін Е, що містить додатково один грам на столову ложку порівняно з оливковою олією.
Поживність оливкової олії (на 1 ст. л.):
Оливкова олія багата на мононенасичені жири і, як і олія авокадо, містить від 70 до 80% олеїнової кислоти. Вона також є чудовим джерелом антиоксидантів, таких як поліфеноли і вітамін Е.
Дослідження, в якому взяли участь понад 93 000 осіб, засвідчило, що у тих, хто споживав мононенасичені жири з рослинних продуктів, таких як оливкова олія та авокадо, був нижчий рівень смертності від раку і серцевих захворювань.
Переваги олії авокадо
У невеликому дослідженні, в якому взяли участь 13 осіб, учасники їли висококалорійну їжу з високим вмістом жирів або з вершковим маслом, або з маслом авокадо. Після їжі було виміряно деякі показники крові. З'ясувалося, що у людей, які їли їжу з олією авокадо, рівень тригліцеридів, загального холестерину і холестерину ЛПНЩ, молекул запалення і цукру в крові був значно нижчим, ніж у тих, хто їв їжу з маслом.
Завдяки високому вмісту вітаміну Е олія авокадо може також сприяти здоров'ю шкіри. Більш старе дослідження за участю 13 осіб із хронічним бляшковим псоріазом показало, що крем, який містить олію авокадо і вітамін B12, ефективний для довгострокового лікування.
Користь оливкової олії
Оливкова олія містить протизапальні поліфеноли, які можуть знизити ризик деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця і рак. Вони також можуть захистити від нейродегенеративних захворювань і остеопорозу.
Систематичний огляд і мета-аналіз, присвячений вивченню впливу споживання оливкової олії на хронічні захворювання, показав таке:
Дослідження також показують, що вживання оливкової олії може сприяти поліпшенню роботи мозку і захищати від зниження когнітивних здібностей.
Обидві олії містять корисні для серця жири і мають низку інших корисних властивостей. В олії авокадо трохи більше калорій і вітаміну Е. Крім того, у неї вища точка димлення, що робить її більш придатною для приготування їжі на сильному вогні.
З іншого боку, оливкова олія, особливо екстра-вірджін, містить протизапальні поліфеноли і є основним продуктом середземноморської дієти. Вона пов'язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету другого типу і зниження когнітивних здібностей.
Раніше УНІАН писав, яка олія безпечна для смаження.