Які горіхи слід вживати - залежить від вашої мети.
Мигдаль і волоські горіхи - корисні горіхи, багаті різноманітними поживними речовинами, включно з корисними жирами, білками, клітковиною, вітамінами і мінералами. Однак, як пише дієтологиня Джилліан Кубала у статті для Health.com, між ними є кілька важливих відмінностей.
"У волоських горіхах вміст омега-3 значно вищий, ніж у мигдалі", - розповів виданню Health дієтолог Брайан Куок Ле. "Волоські горіхи багаті на поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), особливо на лінолеву та альфа-ліноленову кислоти (АЛК). На відміну від них, мигдаль містить дуже мало омега-3 жирних кислот, оскільки він в основному багатий на мононенасичені жирні кислоти".
"Мигдаль містить більше білка і клітковини, ніж волоські горіхи", - сказав Ле. В унції мигдалю (30 г) міститься 3,5 грама клітковини і 6,1 грама білка, тоді як у такій самій порції волоських горіхів - 2 грами клітковини і 4 грами білка.
Більш високий вміст білка і клітковини в мигдалі робить його більш ситним продуктом. Білок і клітковина сприяють відчуттю ситості, сповільнюючи травлення і стимулюючи вироблення гормонів ситості.
Вживання мигдалю та волоських горіхів може підтримувати здоров'я серцево-судинної системи та підвищувати споживання антиоксидантів.
"Високий вміст альфа-ліноленової кислоти (АЛК), а також поліфенолів і фітостеролів, що містяться у волоських горіхах, сприяє зменшенню запалення, поліпшенню функції кровоносних судин, зниженню рівня холестерину ЛПНЩ і зниженню артеріального тиску", - пояснив Ле.
Волоські горіхи також є багатим джерелом L-аргініну - амінокислоти, яка захищає здоров'я серця, сприяючи здоровому кровотоку.
Водночас мигдаль - багате джерело вітаміну Е, який захищає клітини від окисного стресу й окиснення ЛПНЩ", - каже дієтологиня Мішель Рутенштейн. Дослідження показують, що люди, які вживають більше продуктів, багатих на вітамін E, таких як мигдаль, мають нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Дослідження показують, що вживання більшої кількості горіхів корисне для контролю ваги, а багаті горіхами дієти можуть допомогти запобігти її набору в довгостроковій перспективі.
Мигдаль містить більше білка і клітковини, ніж волоські горіхи, що робить його найкращим вибором для контролю ваги.
Для здоров'я серця: волоські горіхи
Що стосується здоров'я серця, волоські горіхи вирізняються високим вмістом альфа-ліноленової кислоти (АЛК), омега-3 жирної кислоти, пов'язаної зі зменшенням запалення і поліпшенням здоров'я серця. Регулярне вживання волоських горіхів може допомогти знизити фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий рівень холестерину.
Для роботи мозку: і те, і інше
Волоські горіхи та мигдаль містять поживні речовини, корисні для здоров'я мозку, як-от альфа-ліноленова кислота (АЛК) і вітамін Е, а також рослинні сполуки, як-от поліфеноли та фітостероли. Ці сполуки зменшують запалення, покращують роботу кровоносних судин і сприяють здоровому кровотоку, що позитивно впливає на здоров'я мозку.
Для схуднення: мигдаль
У мигдалі трохи менше калорій, і він також багатший на білок і клітковину. Білок і клітковина сприяють відчуттю ситості після їжі, що сприяє контролю ваги.
Для відновлення м'язів: мигдаль
Мигдаль містить більше білка і магнію, ніж волоські горіхи, які відіграють ключову роль у відновленні м'язів.
Для збалансованого харчування: і те, і інше
Включення мигдалю та волоських горіхів у ваш раціон збільшить споживання таких поживних речовин, як клітковина, білок, магній і вітамін Е, які необхідні для загального здоров'я.
Раніше дієтологи назвали 10 видів горіхів із найвищим вмістом білка.