Його все ще можна їсти, але головне - помірність.
Якщо ви стежите за своєю вагою або просто намагаєтеся харчуватися правильно, має сенс звертати увагу на кількість споживаних калорій. І найнебезпечніший продукт, який може призвести до перевищення вашої денної норми - це сир.
"Сир досить калорійний через вміст жиру, тому важливо контролювати його кількість", - розповіла виданню Parade сертифікований дієтолог Джессіка Кордінг. - "Легко з'їсти більше, ніж здається".
"Сир може бути поживним, постачаючи організм білком і кальцієм, але він також калорійний через вміст жиру", - каже дієтологиня Кері Ганс. "Оскільки його легко з'їсти більше, ніж маленьку порцію, особливо в поєднанні з крекерами, хлібом і/або вином, ці калорії і насичені жири можуть досить швидко накопичуватися".
Якщо ви все ще хочете їсти сир, але воліли б скоротити споживання калорій, дієтологи сходяться на думці, що є один сир, від якого варто відмовитися.
Це французький сир Брійя-Саварен із потрійними вершками. Він схожий на брі, але трохи калорійніший.
"Усього в 30 грамах сиру може міститися понад 120 калорій і 12 грамів жиру", - каже дієтологиня Тара Гідус Коллінгвуд. "Цей сир, безумовно, смачний, але він безумовно підходить для особливих випадків, а не на кожен день".
Ганс зазначає, що через кремоподібну консистенцію сиру з потрійними вершками легко з'їсти значно більше 30 грамів за один присід.
Якщо Брійя-Саварен не входить до вашого звичайного раціону, дієтологи все одно рекомендують скоротити споживання м'яких вершкових сирів, таких як брі, бурата і маскарпоне.
"У таких м'яких вершкових сирах, як правило, більше калорій на порцію, ніж у більш твердих або знежирених сортах", - пояснює Ганс.
Дієтологи наголошують: сир вписується в здорову дієту, коли порції збалансовані та продумані. Коллінгвуд радить намагатися вживати сир невеликими порціями (близько 30 г) і поєднувати його з більш легкими, менш калорійними продуктами, такими як фрукти та овочі.
"Вибирайте ароматні сири, як-от пармезан або гострий чеддер, яких достатньо зовсім небагато", - каже вона. "Ви все одно отримаєте смак і задоволення, не набравши занадто багато калорій".
Раніше експерти розповіли, як правильно зберігати сир, щоб уникнути появи цвілі.