Пшоно чи вівсянка: дієтологи розкрили, який сніданок корисніший

І вівсянка, і пшоно багаті марганцем, фосфором і магнієм.

Вівсянка вважається одним із найпопулярніших продуктів для сніданку завдяки своїй користі для серця та різноманітним рецептам приготування. Однак, як пише verywellhealth.com, хоча пшоно менш відоме, його можна готувати так само, як вівсянку, і воно також містить важливі поживні речовини та приносить значну користь.

"Овес містить більше розчинної клітковини, особливо бета-глюкану, ніж пшоно", - каже дієтологиня Лаурі Райт.

Вона зазначила, що овес також трохи містить більше кальцію та калію, тоді як просо - ніацину та фолієвої кислоти. Хоча і вівсянка, і пшоно багаті марганцем, фосфором і магнієм, просо містить антиоксиданти, які допомагають знизити окислювальний стрес.

"По суті, ці злаки не сильно відрізняються за поживною цінністю. Обидва види - цільнозернові, багаті клітковиною і поживними речовинами", - каже дієтологиня Ліндсі Мелоун.

Основні переваги вівсянки та пшона для здоров'я

Роль вівсянки у здоров'ї серця, особливо в контролі рівня холестерину і цукру в крові, добре вивчена.

"Розчинна клітковина допомагає знизити рівень ЛПНЩ, стабілізувати рівень цукру в крові і може знижувати артеріальний тиск, покращуючи еластичність артерій", - сказала Райт.

Водночас пшоно пов'язують зі зниженням ризику діабету 2 типу і поліпшенням відчуття ситості завдяки повільно перетравлюваним крохмалям.

Дослідження також показують, що пшоно може підтримувати здоровий рівень цукру в крові та може дещо знижувати артеріальний тиск завдяки вмісту магнію, який сприяє розслабленню судин.

Чим відрізняються смак і текстура?

Овес має кремоподібну текстуру та землистий, але доволі нейтральний смак, що робить його універсальним і зручним для використання в солодких і солоних стравах. Пшоно ж, навпаки, має більш горіховий присмак, легке і злегка солодке, з більш розсипчастою або тягучою текстурою.

Водночас Мелоун зазначає, що овес може виграти в цій суперечці, оскільки його, як правило, легше знайти і він дешевший.

"Ви можете змолоти його на борошно або використовувати цілком у різних рецептах, і він м'якший після приготування порівняно з пшоном, яке може мати більш зернисту текстуру", - сказала вона. "Однак пшоно чудово підходить для різноманітності".

Раніше одне з досліджень встановило, що найкращий сніданок для довголіття - не тости, не йогурт і омлет, а звичайна вівсянка, оскільки вона сприяє здоров'ю кишківника і мозку.

Вас також можуть зацікавити новини: