Дієтологи назвали 4 переваги вживання кави

Помірне вживання кави може принести здоров'ю користь.

Вживання кави має низку переваг, більша частина яких пов'язана з антиоксидантами, відомими як поліфеноли, що мають протизапальні властивості. Ці потужні антиоксиданти можуть знижувати окислювальний стрес і підтримувати роботу різних органів.

Видання Martha Stewart з'ясувало чотири головні переваги кави.

Здоров'я мозку

Дієтологиня Лорен Слейтон каже, що кава допомагає короткостроковому когнітивному функціонуванню та концентрації уваги, а також, імовірно, має нейропротективну дію.

Дієтолог Сільвія Клінгер зазначила, що крім підвищення пильності, пам'яті та когнітивних здібностей, кава знижує ризик депресії та може захищати від нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Паркінсона й Альцгеймера.

Здоров'я серця

Обидва експерти згодні, що помірне вживання кави знижує ризик серцевих захворювань та інсульту, а також ризик смерті від серцевих проблем.

Здоров'я печінки

Кава пов'язана зі зниженням ризику захворювань печінки, включно з жировою дистрофією і цирозом, каже Клінгер. Кава також пов'язана зі зниженням ризику раку печінки і товстої кишки, каже Слейтон - останній вид раку стає дедалі поширенішим, особливо серед молодих людей.

Покращує обмін речовин

Дослідження показують, що у людей, які вживають каву, знижується ризик розвитку діабету 2 типу, каже Клінгер.

Скільки кави можна пити на день

Обидва дієтологи рекомендують помірне споживання кави - не більше 400 міліграмів кофеїну на день. При цьому Слейтон зазначає, що навіть одна чашка може викликати нервозність у деяких людей.

"Це питання переносимості, і тут є індивідуальні особливості", - підтверджує вона.

Клінгер рекомендує три або чотири чашки, або приблизно 300-400 міліграмів кофеїну, щоб максимально збільшити користь для здоров'я і мінімізувати значні ризики.

Метааналіз корисного впливу споживання кави на здоров'я, опублікований у BMJ, доходить висновку, що "споживання кави у звичайних кількостях, очевидно, загалом безпечне, а зведені оцінки вказують на найбільше зниження ризику для різних показників здоров'я за умови споживання трьох-чотирьох чашок на день і, скоріше, приносить користь здоров'ю, ніж шкоду".

Чи можна додавати в каву вершки і цукор

"Кава сама по собі, без добавок, має корисні властивості. Цукор, рафіновані олії та підсолоджувачі - ні", - каже Слейтон.

Вона займає тверду позицію, коли мова заходить про зниження позитивного ефекту кави, і рекомендує додавати трохи органічного молока як альтернативу простій чорній каві.

Клінгер попереджає, що додавання зайвого жиру, калорій і цукру може швидко перетворити каву на висококалорійний напій, підвищуючи ризик набору ваги. Що стосується смаку, вона пропонує використовувати натуральні інгредієнти, такі як кориця, ваніль або мигдальний екстракт, несолодкий какао-порошок, стевію, монкфрут і невелику кількість кленового сиропу. Вона також рекомендує своїм клієнтам спробувати холодну каву, яка має нижчу кислотність і солодший смак.

Коли пити каву

Щоб уникнути порушення сну, обидва дієтологи кажуть, що каву найкраще пити вранці.

"Кава має тривалий період напіврозпаду. Вона залишається в нашому організмі довше, ніж думає більшість людей. Я рекомендую клієнтам припинити вживання кави після полудня", - пояснює Слейтон.

Клінгер виділяє "чарівне вікно" з 9:30 до 11:30 ранку, яке, за її словами, ідеально підходить для максимального підвищення енергії без порушення природного ритму кортизолу. Вона також рекомендує вживати каву перед тренуванням, оскільки вона може допомогти підвищити працездатність і витривалість.

Клінгер застерігає від вживання кави натщесерце, оскільки це може подразнювати шлунок і призвести до кислотного рефлюксу або здуття. Це також може викликати різкий стрибок рівня кортизолу, що призводить до нервозності або різкого падіння енергії.

Раніше УНІАН писав, що не варто вживати разом із кавою.

Вас також можуть зацікавити новини: