
Вживання поживного сніданку з ранковою чашкою кави є важливим, проте експерти радять уникати деяких продуктів, аби запобігти побічним ефектам з боку травної системи або проблемам із засвоєнням поживних речовин. Тому видання verywell health назвало 5 продуктів, яких слід уникати під час вживання кави.
Цитрусові
Кава та цитрусові мають кислий смак, тому їхнє поєднання може призвести до неприємних симптомів з боку травної системи. Це особливо стосується людей, які страждають на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, яка викликає такі симптоми, як кислотний рефлюкс, нудоту, печію та нетравлення шлунку.
"Поєднання кислих продуктів, таких як кава та цитрусові, може ще більше посилити подразнення шлунка", - попередили у матеріалі.
Смажена їжа
Експерти з харчування зʼясували, що смажена їжа не є найздоровішим вибором, адже має високий вміст жиру та натрію. Однак вживання таких продуктів разом з кавою може призвести до ще більших ускладнень, адже дослідження показують, що надмірне вживання кави може призвести до підвищення ризику дисліпідемії, тобто підвищення рівня жиру в крові.
"Вживання понад три чашки кави на день може призвести до підвищення рівня LDL ("поганого") холестерину та зниження рівня HDL ("хорошого") холестерину. Можливо, що додавання смажених продуктів до цього поєднання може ще більше збільшити ризик розвитку серцевих захворювань", - підкреслили у verywell health.
Молоко
Це може вас здивувати, проте додавання молока до кави може бути не найздоровішим вибором. Попри те, що молоко багате на кальцій, деякі дослідження свідчать про те, що кава може перешкоджати здатності організму засвоювати цей поживний елемент.
Ба більше, кальцій, який не засвоюється організмом, виводиться з сечею, що повʼязано з підвищеним ризиком розвитку таких проблем, як камені в нирках або остеопороз (проблеми зі здоровʼям кісток).
Продукти з високим вмістом солі
Попри те, що споживання до трьох чашок кави на день, швидше за все, не вплине негативно на артеріальний тиск, надмірне споживання кави може спровокувати або посилити гіпертонію через високий вміст кофеїну.
Водночас вживання продуктів з високим вмістом солі разом з кавою може бути не найздоровішим поєднанням для здоровʼя артеріального тиску, особливо для людей, які вже страждають на гіпертонію або мають ризик її розвитку.
Ферментовані продукти
Ферментовані продукти проходять процес консервації з використанням живих бактерій та дріджів для підтримки здоровʼя кишківника. Наприклад, до цього переліку можуть входити такі продукти, як кімчі, квашена капуста, місо або темпе.
Попри те, що ці продукти відомі своєю користю для травлення та імунної системи, їхнє споживання одночасно з кавою може мати протилежний ефект.
"Через кислоту, що міститься в обох продуктах, ваша травна система може реагувати побічними ефектами, такими як гази, здуття живота та розлад шлунка. Це більш імовірно, якщо ви тільки почали вживати ферментовані продукти разом із кавою", - підкреслили у публікації.
Інші поради щодо здоровʼя
Раніше кардіологи назвали одну популярну закуску, яку краще уникати. Йдеться про картопляні чіпси, які особливо шкідливі через вищий вміст жиру та акриламіду.
Водночас дієтологи розповіли, які консерви корисні для здоров'я кишківника. За їхніми словами, до цього переліку увійшли чорна квасоля, нут, консервований буряк, кукурудза та сардини.